Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een terugblik op Argentinië – Frankrijk; Messi’s WK droom komt eindelijk uit

In dit artikel blikken wij terug op de WK finale tussen Frankrijk en Argentinië op het WK 2022 in Qatar. La Albiceleste won op strafschoppen van de Fransen, nadat de verlenging eindigde in 3-3.

Messi opent de score uit weer een dubieuze penalty

In de belangrijkste wedstrijd van de carrière van Lionel Messi waren alle ogen op hem gericht. Messi weet hoe het is om een WK finale te verliezen, maar hij weet ook wat het is om een toernooi te winnen met Argentinië, iets dat hij vorig jaar nog deed in de Copa America. Argentinië begon de wedstrijd goed en Frankrijk leek erg onzeker en met name achterin maakten zij veel fouten. Een fout werd ook begaan door Ousmane Dembele, de rechtsbuiten van Barcelona veroorzaakte in de 23e minuut een strafschop. De strafschop voor Argentinië werd erg eenvoudig gegeven en het was al de 5e strafschop op het WK voor de Argentijnen.

Ondanks de nature van hoe de strafschop gegeven wordt moet je er nog maar achter staan. Op het grootste toneel dat je je kan bedenken en op wat waarschijnlijk zijn laatste WK is ging de Argentijnse leider achter de bal staan en Leo Messi faalde niet vanaf 11 meter. Hij stuurde Hugo Lloris naar de andere kant van het doel en de ban was gebroken in de WK finale. Het plan van Frankrijk om te verdedigen en te wachten op de counter kon hierdoor de prullenbak in.

Effectieve en wonderschone counter van Argentinië

Frankrijk moest meer gaan aanvallen, iets dat zij voor de openingsgoal van Argentinië nog niet hadden gedaan. Les Bleus stond hoger op het veld en had meer de bal, maar de echte kansen waren voor de Argentijnen. In de 36e minuut kwam La Albiceleste gevaarlijk op de counter en met een paar goede ballen stond Alexis MacAllister in de zestien van de Fransen. De middenvelder die in clubverband actief is voor Brighton gaf een perfecte bal op Angel di Maria, die in zijn allerlaatste interland zijn land op 2-0 wist te zetten. Di Maria staat er om bekend dat hij altijd goed speelt in grote wedstrijden en hij liet maar eens blijken dat dit de waarheid is, door in de grootste wedstrijd van de wereld trefzeker te zijn voor zijn land.

Doldwaze minuut met Mbappé en gouden wissels van Les Bleus

Het spel van de Fransen was niet om aan te gluren en in de eerste helft wisten de Fransen geen enkele kans te creëren. Rede genoeg voor Deschamps om vroegtijdig in te grijpen met een dubbele wissel voor rust. Ousmane Dembele en Olivier Giroud werden eraf gehaald en Marcus Thuram en Randal Kolo Muani kwamen het veld in. Ook met deze wissels had Frankrijk het moeilijk om echte kansen te creëren, maar in de 80e minuut kwam hier toch verandering in. De Argentijnen waren al half begonnen met feest vieren en di Maria kreeg ook al een publiekswissel, maar toen werd Kolo Muani neergehaald door Otamendi. De bal ging op de stip en de Franse ster Kylian Mbappé, die hiervoor onzichtbaar was schoot de bal hard en laag binnen.

De Fransen begonnen er weer in te geloven en kort na de penalty kwam de bal weer bij Mbappé. De topspits van Paris Saint-Germain werd bereikt door Marcus Thuram en met een acrobatisch lage volley wist hij de doelman van de Argentijnen te verschalken. Het Franse feestje werd gevierd en heel Argentinië kwam in tijdelijke rouw en er zal vast en zeker teruggedacht zijn naar het WK van 2014, toen de wereldtitel ook door de vingers van de Argentijnen glipten. De Fransen kwamen na de 2-2 nog dichtbij de winnende treffer, maar de Argentijnen wisten stand te houden en na 90 minuten voetbal gingen we verlengen in de WK finale.

Messi neemt weer de leiding met Argentinië

De eerste helft van de verlenging verliep relatief rustig, in vergelijking met het laatste kwartier in de reguliere speeltijd. Invaller Lautaro Martinez werd eens in stelling gebracht, maar de spits van Inter wist geen raad met deze kansjes. Met nog 12 minuten op de klok stond het 2-2, maar toen kwam Argentinië in de aanval met een prachtige combinatie. Lautaro Martinez schoot de bal hard op het doel, maar Hugo Lloris wist op de inzet van Martinez redding te brengen. De bal belandde voor de voeten van Leo Messi en de Argentijn schoot de bal kalm binnen. Argentinië kwam op 3-2 en aan de Argentijnse periode van stilte en rouw kwam weer een einde. Het feestje in Buenos Aires kwam weer in volle gang.

Mbappé verschalkt Martinez weer vanaf de stip

Toch zou dit feestje in Argentinië niet eeuwig duren. Zo’n tien minuten na de 3-2 van Messi maakte invaller Gonzalo Montiel een ongelukkige handsbal in zijn eigen zestien. De Poolse arbiter Marciniak legde de bal voor de derde keer deze wedstrijd op de stip en Kylian Mbappe ging weer achter de bal staan. Evenals in de reguliere speeltijd wist hij doelman Emiliano Martinez te verslaan en hij bracht de spanning weer volledig terug.

Strafschoppenserie na knotsgekke slotfase

Na de derde goal van Mbappé hadden beide landen door wat er ging gebeuren. Beide coaches maakte wissels met het oog op de penaltyreeks, maar het had weinig gescheeld of er kwam helemaal geen penaltyreeks. In de blessure van de tweede helft van de verlenging kwamen er nog twee megakansen. Eerst kwam Kolo Muani een op een met Emi Martinez, maar de aanvaller van Eintracht Frankfurt kon de rust niet bewaren en schoot de bal uit een lastige volley recht op doelman Martinez. Uit de counter die hieruit volgde werd Lautaro Martinez weer in stelling gebracht, maar de Argentijnse spits is bezig aan een stroef WK en daar bracht hij geen verandering in.

We gingen strafschoppen nemen in Lusail, zo’n 20 kilometer ten noorden van Doha. De Fransen mochten als eerste de strafschop nemen en Kylian Mbappe stond voor de derde keer oog in oog met Martinez. Mbappé was weer trefzeker met een goede strafschop, al dook Martinez wel de goede kant op. Messi trad als eerste aan namens de Argentijnen en als een echte leider wist hij de penalty ook rustig weg te schuiven. De Argentijn wachtte rustig en stuurde Lloris aanvankelijk de verkeerde hoek in en zo had de Fransman niet genoeg tijd meer om zijn duik te herstellen.

Coman was de tweede nemer namens Frankrijk en de mindgames van Emi Martinez, die tegen Oranje ook al liet zien een echte penaltykiller te zijn, waren in volle gang. De goalie van Aston Villa maakte zijn reputatie voor de zoveelste keer waar en hij stopte de strafschop van Kingsley Coman. Het voordeel lag bij de Argentijnen en Paulo Dybala, die speciaal ingewisseld was om een strafschop te nemen faalde niet vanaf elf meter; 2-1 Argentinië.

Toen was het de beurt aan Aurelien Tchouameni. De middenvelder van Real Madrid was met name tegen de Engelsen erg belangrijk voor zijn land en hij moest dit nu nog een keer zijn voor Les Bleus. Martinez was volop bezig met zijn spelletjes en hij deed er alles om een voordeel te behalen ten opzichte van de Fransman. Dit lukte uiteindelijk ook en de inzet van Tchouameni verdween naast het doel. Met een voorsprong van een penalty en een penalty die nog genomen moet worden zaten de Argentijnen op rozen. Leandro Paredes ging achter de bal staan en schoot de bal overtuigend raak.

Toen was het matchpoint voor Argentinië; een redding van Martinez op de inzet van Kolo Muani was genoeg om de Argentijnen de wereldtitel te bezorgen. De speler van Eintracht Frankfurt toonde aan dat hij tegen de druk is opgewassen en hij knalde de bal snoeihard door het midden. Martinez dook opzij en zo was Frankrijk nog in leven. Gonzalo Montiel, die de tweede strafschop van Mbappé veroorzaakte, stond achter de bal en hij kon zijn fout met een goal goed maken. Als hij scoort, is Argentinië wereldkampioen. De nummer 4 van Argentinië nam diep adem en schoot de bal snoeihard linksonder. Lloris dook naar rechts, de bal raakte de touwen en er zal nog lang feest gevierd worden in Buenos Aires. Messi heeft het enige dat nog ontbrak in zijn magische carrière eindelijk gewonnen en dit zal een enorm stempel zijn op de carrière van misschien wel de beste voetballer aller tijden.