Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Verantwoord Gokken

In Nederland worden de goklactiviteiten gereguleerd door de Nederlandse Kansspelautoriteit – oftewel de KSA. Deze instelling definieert de regels van de branche en geeft vergunningen aan de bookmakers en casino’s die de regels en voorschriften respecteren. Verantwoord gokken begint bij het registreren bij legale bookmakers.

Een van de belangrijkste factoren van verantwoord gokken is het probleem van de kwetsbaarheden. Onder de meest kwetsbare spelers zijn minderjarigen meer blootgesteld aan de risico’s van verslaving, daarom legt de Nederlandse Kansspelautoriteit aan bookmakers op om alleen spelers +18 jaar te accepteren en bonussen alleen aan spelers van 24 jaar en ouder beschikbaar te stellen.

Gokken is een vorm van vermaak die niet zonder risico is. De meest voorkomende risico’s zijn verslaving en financiële ondergang. Er zijn manieren om deze risico’s te minimaliseren, zoals alleen gokken met geld dat je je kunt veroorloven te verliezen en ook verantwoord gokken.

Hier bij Kelbet.nl willen we onze gokkers helpen om slimme maar ook voornamelijk verantwoordelijke en veilige gokkers te worden. Daarom vind je hier 3 tips om slim te spelen en gokken als een plezier te houden en niet als een verslaving:

  • Beheer je geld.
  • Beheer je tijd.
  • Speel alleen voor vermaak.

Beheer je geld

Het beheersen van je geldstroom is een goede aanpak om gokproblemen te voorkomen en je kans om financieel te lijden als gevolg van gokken te verlagen. Zoals hieronder uiteengezet, zijn er een verscheidenheid van benaderingen om geldbeheer te gebruiken om gokken te beperken.

1) Maak een budget

Ten eerste, denk na over hoeveel geld je nodig hebt om te reserveren voor benodigdheden zoals voedsel, verzekering, en huur. Beslis hoeveel je bereid bent om te riskeren of te verliezen op gokken en sportweddenschappen over een bepaald tijdsbestek. Dat kan een bepaalde som voor de dag, de week, of de maand zijn.

2) Beperkingen instellen

Beperk de hoeveelheid geld die je kunt storten, verliezen, of gebruiken op een enkele weddenschap. Het wordt aangeraden dat je gebruik maakt van de limiet functionaliteit die door de meerderheid van de exploitanten wordt aangeboden om je te helpen binnen jouw beperkingen te blijven. Je zult het daardoor eenvoudiger vinden om je aan jouw plan te houden.

3) Vermijd het lenen van geld om te gokken.

Vermijd het aangaan van leningen van familie, vrienden, of andere bronnen van krediet. Het risico van jouw spel zal toenemen als je met geleend geld speelt. Bovendien kunnen je mogelijke verliezen niet alleen jou, maar ook jouw omgeving pijn doen.

4) Neem je winst op.

Het is aan te raden om wat geld op te nemen als je een aanzienlijke overwinning hebt behaald. Na een aanzienlijke winst, onthoudt je jezelf van verder spelen omdat dit jouw risico op gok-gerelateerde schade kan verhogen. Vermijd weddenschappen met grote hoeveelheden geld omdat de verleiding om riskantere spellen te spelen kan toenemen.

5) Houd je winsten en verliezen bij.

Jij kunt bepalen of sportweddenschappen en gokken echt een duurzame bron van inkomsten voor je zijn door het bijhouden van jouw prestaties in het verleden; voor de meerderheid zijn ze dat niet.

6) Beperkingen op geldopnames

Vraag jouw bank om limieten op te leggen voor het bedrag dat je kunt opnemen.

7) Houd je aan je strategie!

Houdt je bovenal aan jouw plan! Als jij hebt besloten om je aan een budget te houden of beperkingen op te leggen aan elke inzet, houd dat dan in gedachten. Het is altijd een goed idee om hulp te zoeken om te bepalen welke stappen kunnen worden genomen om de ontwikkeling van onhoudbaar gokgedrag te voorkomen als je merkt dat jij je af en toe niet aan jouw beperkingen kunt houden.

Beheer van tijd

Een verstandige gokker houdt zijn/haar tijd bij, zorgt ervoor dat hij/zij dagen vrij neemt van het gokken, en geniet ook van sporten zonder te gokken.

Stel voor jezelf grenzen vast waar jij je prettig bij voelt, en beoordeel regelmatig of jij je daaraan houdt.

Live gokken dat snel en continu is kan het makkelijker maken om de tijd uit het oog te verliezen.

Waarom zou ik me druk maken over hoeveel tijd ik spendeer?

Veel deelnemers die graag naar een voetbalwedstrijd, tenniswedstrijd, of andere sportevenementen kijken, wedden om een extra rush te krijgen. Hoewel deze rush plezierig kan zijn, kan het er ook voor zorgen dat men de tijd uit het oog verliest, vooral als men vaak op zoek is naar de beste kansen of inzet op snelle live weddenschappen.

Advies over hoe verstandig te gokken heeft vaak te maken met geld uitgeven, zoals het maken van een budget voor jouw gokuitgaven. Hoewel het in de gaten houden van de financiële uitgaven ongetwijfeld cruciaal is, houden slimme gokkers ook hun tijdbeheer in de gaten.

Als je te veel tijd besteedt aan gokken, kan dat er in extreme situaties toe leiden dat je andere activiteiten verwaarloost, zoals lichaamsbeweging of taken met betrekking tot jouw werk of studie. Het kan ook resulteren in het verbreken van relaties.

Hoe hou je de tijd bij?

Om spelers te helpen bij het bijhouden hoeveel tijd ze besteden aan gokken, bieden verschillende bookmakers en exploitanten hulpmiddelen zoals stopklokken en tijdslimieten. Als de door jou gekozen bookmaker of exploitant zo’n hulpmiddel heeft, kan het voordelig zijn om het te gebruiken bij het nemen van beslissingen. Ze kunnen je helpen om van tevoren te bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan gokken en maken het eenvoudig om je voortgang bij te houden. Als jouw favoriete bookmaker niet van een dergelijke functie voorzien is, kan je jouw eigen regeling eenvoudig samenstellen door een timer in te stellen of de stopwatch van je telefoon te gebruiken om het verstrijken van de tijd bij het plaatsen van weddenschappen bij te houden.

Een andere manier is om bij te houden hoeveel tijd je denkt te besteden aan weddenschappen in de loop van een week en dan systematisch jouw tijdsbesteding bij te houden over een paar weken. Vergeet niet rekening te houden met de tijd die je besteedt aan het organiseren en onderzoeken van potentiële weddenschappen. Als je aanzienlijk onderschat hoeveel tijd je besteedt aan gokken, kan dit een aanwijzing zijn dat jij er baat bij kunt hebben om tijdslimieten voor jezelf vast te stellen of meer aandacht te besteden aan de klok wanneer je weddenschappen plaatst.

Hoeveel is overdreven?

Aangezien dit aanzienlijk varieert van speler tot speler, is het een hele uitdaging om te bepalen hoeveel tijd te veel is. Een voorstel is om een bedrag te kiezen dat je gerust met een goede vriend of familielid zou kunnen bespreken.

De “Lower-Risk Gambling Guidelines” werden vorige maand gepubliceerd door het Canadese Centrum voor Druggebruik en Verslaving. Ze zijn het resultaat van vijf jaar onderzoek dat gokgegevens, enquêtegegevens over spelers en opmerkingen van deskundigen omvatte. Volgens de aanbevelingen moet je, als je jouw risico op gokgerelateerde schade wilt verlagen, je gokken beperken tot niet meer dan vier dagen per maand (naast het volgen van de andere richtlijnen).

Als je meer dan vier dagen gokt, betekent dit niet dat je een probleem hebt, maar het verhoogt wel je risicoblootstelling.

Speel alleen voor je vermaak.

Wanneer je het gevoel hebt dat je controle hebt over de activiteit kan gokken, net als elke andere vorm van entertainment, plezierig zijn met mate.

Het kan echt frustrerend zijn wanneer je de controle over je spel begint te verliezen en je dan probeert verloren geld terug te krijgen.

Gokken kan voor sommige mensen een manier van leven worden, waardoor ze zich niet meer kunnen concentreren op andere dingen die belangrijk voor hen zijn. Het kan nuttig zijn om goed in de gaten te houden of dit al dan niet als amusement kan worden beschouwd.

Wat te doen in geval van verslavingsproblemen?

Als gokken ondanks dit advies een probleem wordt, adviseren wij van Kelbet jou contact op te nemen met een organisatie die gespecialiseerd is in preventie en hulp voor gokverslaafden. 

Hier zijn enkele nuttige links:

https://www.centrumvoorverantwoordspelen.nl/

https://www.gamblersanonymous.nl/

https://www.agog.nl/gokverslaafd-agog-helpt-ook-jou-met-stoppen/

https://cruksregister.nl/

https://kansspelautoriteit.nl/veilig-spelen/10-tips-veilig-spelen/