Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een terugblik op Argentinië – Saudi-Arabië; de grootste verrassing van dit WK?

In dit artikel blikken wij terug op de wedstrijd tussen Argentinië en Saudi-Arabië op het WK 2022 in Qatar. Saudi-Arabië zorgde voor een verrassing en won met 1-2 van Argentinië.

Twee goals in vijf minuten voor Saudi-Arabië

Saudi-Arabië kwam op achterstand en leken na de eerste helft kansloos tegen de Argentijnen onder leiding van Leo Messi. Kort na rust had Saudi-Arabië een sterke periode en hierin wisten zij twee kansen te creëren en deze allebei af te maken. Een mooie counter werd effectief afgerond door de Saudische spits Saleh Al-Shehri. Vijf minuten later kreeg Salem Al-Dawsari de bal voor zijn voeten en de smaakmaker van het buurland van Qatar haalde verwoestend uit en schoot zijn land op voorsprong. Saudi-Arabië kwam in minuut 53 op voorsprong en moest dus nog lang volhouden tot de overwinning en dat wisten zij uiteindelijk ook te doen.

Effectieve buitenspelval

Saudi-Arabië zat nog in de wedstrijd dankzij de videoscheidsrechter. Een goal van Lautaro Martinez werd afgekeurd wegens buitenspel en Argentinië zag in de eerste helft nog twee andere doelpunten afgekeurd worden door de grensrechter.

Uitblinkende doelman

Een andere belangrijke rede dat Saudi-Arabië wist te winnen van Argentinië was hun doelman, Mohammed Al-Owais. De 31-jarige goalie maakte in totaal vijf reddingen, wist subtiel een hoop tijd te rekken voor de Arabieren en zorgde voor een hoop rust wanneer zijn ploeg dit nodig had. Zonder zijn inzetten, met onder meer een redding in de blessuretijd op Julian Alvarez, had Saudi-Arabië niet kunnen winnen van de Argentijnen.

Ongelofelijke effectiviteit Saudi-Arabië

Saudi-Arabië had voorafgaand aan het WK ongelofelijk veel oefenwedstrijden ingepland en dat blijkt tegen Argentinië dus te lonen. Iets dat opvalt aan Saudi-Arabië was hun effectiviteit. Met slechts drie doelpogingen wist Saudi-Arabië twee goals te maken. Het gemiste schot? Die werd geblokkeerd in de opbouw van het tweede doelpunt. Met een Expected goals (xG) van slechts 0.15 scoorden zij twee keer, terwijl Argentinië met een xG van 2.26 niet verder kwam dan een doelpunt.

Messi trefzeker uit discutabele penalty

Toch zat het Argentinië niet alleen maar tegen met de scheidsrechter. Binnen 10 minuten kreeg de Zuid-Amerikaanse kampioen een makkelijke penalty, nadat Paredes in het strafschopgebied werd vastgehouden. Vanzelfsprekend ging Lionel Messi achter de bal staan en de zevenvoudig Ballon d’Or winnaar faalde niet vanaf elf meter en scoorde zijn eerste van het WK in Qatar. De Argentijn scoorde hiermee op zijn vierde WK en hiermee is hij pas de vijfde speler in de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal die dit bereikte. Pelé, Seeler, Klose en Cristiano Ronaldo gingen hem voor.

De reacties van de wereld

Saudi-Arabië zorgde voor misschien wel de grootste verrassing van het hele toernooi en mensen waren zeer onder de indruk. De internationale media nemen vooral de rol van Messi onder de loep en lijken hem de schuld te geven. In Saudi-Arabië is men, volkomen terecht, losgegaan na de overwinning. De koning van het land heeft woensdag afgekondigd als nationale feestdag, om zo de overwinning op Argentinië goed te kunnen vieren. Verder gingen er ook video’s viraal van Saudische fans, die in hun geluk onder meer deuren afbraken en met geweren in de lucht rondschoten. De feestvreugde kan in Saudi-Arabië nog lang niet op en wij zijn benieuwd hoe ver zij kunnen komen.