Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een terugblik op Kroatië – Brazilië; Kroaten bezig aan nieuwe historische WK run

In dit artikel blikken wij terug op de kwartfinale tussen Kroatië en Brazilië op het WK 2022 in Qatar. Brazilië verloor de wedstrijd uiteindelijk van de Kroaten na strafschoppen.

Prachtige goal Neymar breekt de ban

Na een stugge wedstrijd die eindigde in 0-0 gingen Brazilië en Kroatië verlengen. Pas toen kwam het spektakel tussen beide landen echt op gang. Kort voor de rust van de verlenging kreeg Neymar de bal aangespeeld van Rodrygo. De sterspeler van de Seleção zocht de combinatie en na een fraaie 1-2 met Paqueta stond Neymar oog in oog met doelman Livakovic. Neymar omspeelde de uitblinkende doelman van Kroatië en hij wist zo zijn land op een 1-0 voorsprong te zetten. De grote leider van het Braziliaanse elftal stond weer op, nadat hij eerder ook tegen Zuid-Korea belangrijk was voor zijn land. Brazilië kwam op voorsprong en met het centrale duo van Marquinhos en Thiago Silva leek het zaak voor Brazilië om de boel dicht te gooien achterin en te gokken op de 1-0 overwinning.

Petkovic schiet Kroatië naar strafschoppen

Kroatië leek uitgeschakeld en Brazilië leek na een zwaarbevochten wedstrijd alsnog door te gaan naar de halve finale, om het vervolgens op te nemen tegen Argentinië of Oranje. De Kroaten hadden nog 15 minuten om het tij te keren en dat is ook precies wat zij deden. De ploeg van Zlatko Dalic ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar ze hadden moeite om kansen te creëren. In de 116e minuut kwam die kans er dan toch voor de Kroaten. Orsic wist met een lange bal Petkovic te bereiken, die vogelvrij werd gelaten door de Braziliaanse verdeidging. Zijn inzet werd van richting veranderd door Marquinhos en hiermee was de Braziliaanse goalie Alisson Becker verslagen.

Marquinhos de grote schlemiel bij Brazilië

De Braziliaanse selectie lijkt een hechte selectie te zijn en, in tegenstelling tot in Europa, wordt er in Brazilië niet zo snel met de vinger naar individuen gewezen. Rodrygo zag zijn penalty in de strafschoppenreeks gestopt worden door Livakovic, maar Marquinhos was de grote pechhebber van de avond. Hij raakte de 1-1 op ongelukkige wijze aan en uiteindelijk was de verdediger van PSG ook degene die de laatste strafschop voor Brazilië miste. Hierbij moet wel gezegd worden dat Brazilië anders ook nog de penalty van Kroatië had moeten redden en dat ze zelf nog hadden moeten scoren, maar de invloed van Marquinhos op dit duel mag niet onbenoemd blijven.

Livakovic grote held van Kroatië

Livakovic was uiteindelijk de gevierde man bij de Kroaten. In de penaltyreeks redde hij de eerste penalty van Rodrygo en ook in de rest van de wedstrijd had Livakovic een uitblinkende rol. Zo redde hij in de reguliere speeltijd Kroatië uit de brand, met reddingen op inzetten van Neymar, Paqueta en Vinicius. In de strafschoppenserie tegen Japan liet hij ook al eerder zien een echte killer te zijn. Toen redde hij drie strafschoppen, maar ditmaal hadden de Kroaten aan een redding van Livakovic, en een ongelukkige bal op de paal genoeg.

Halve finale: Kroatië vs Argentinië

Kroatië gaat het in de halve finale opnemen tegen Argentinië. Het team van Lionel Messi won een controversieel duel van Oranje uiteindelijk op strafschoppen, nadat het zowel na 90 minuten als na 120 minuten voetbal 2-2 stond. De Argentijnen wisten in de achtste finale af te rekenen met Australië en werden eerste in hun groep met Polen, Mexico en Saudi-Arabië.