Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Interview Tim Coronel – Dakar, F1 en meer..

Imago/DPPI/Panoramic

Kelbet.nl sprak met coureur en F1-analist Tim Coronel over de Formule 1, de coureurs die vertrekken en coureurs die komen, over Red Bull, Ferrari en Mercedes en zijn verwachtingen voor het volgende seizoen.

Hoe gaat het met de voorbereiding voor Dakar?

Dat ziet er goed uit, we zijn bezig om alles klaar te maken. De 27e gaat alles op de boot en de 29e vliegen wij er achteraan. We zijn lekker bezig. Ik heb het heel erg naar mijn zin.

Vorig jaar had je problemen met je rug

Ja, de dokter zegt dat het nu niet gaat voorkomen, dat zullen we dan wel zien. Ik ben in training, als ik fit ben moet het in orde zijn.

De aanvaring tussen Verstappen en Perez, wat denk je

De vraag is welke afspraken erover zijn gemaakt. Max heeft zijn mening erover gegeven en dat is wel duidelijk. Welke afspraak was er, daar gaat het om. Ze hebben blijkbaar geprobeerd hem onder druk te zetten, daar heeft hij op geageerd zoals hij zegt dat hij al eerder had gedaan, dat geloof ik ook wel. Ik vind het ook wel leuk, een beetje herrie in de tent, daar hou ik wel van.

En Daniel Ricciardo, hij heeft geen contract meer

Die gaan we missen. Ik vind het heel jammer dat we hem moeten gaan missen. Een goedlachse kerel, een leuk typetje in de paddock altijd, ik ga hem missen. De laatste tijd, sportief gezien, had er wel wat meer in gezeten, misschien dat het goed is dat hij even pas op de plaats maakt.

Gaat hij reserverijder worden denk je?

Als ik Red Bull was zou ik dat niet doen. Hij is niet voor niks weg. Je wil als reserverijder iemand die weet hoe Formule 1 in elkaar zit, dat ie aankomt en dat soort dingen. Maar aan de andere kant, je wil ook een beetje vuur in de pan. Eerlijk gezegd, snelheid heb ik van hem de laatste tijd niet meer gezien.

Slijt dat eruit, werkt dat zo in de Formule 1?

Weet ik niet, ik heb er geen last van. Bij hem (Ricciardo) zit het niet helemaal mee. Ga dan lekker langeafstand racen of wat dan ook. Laat die jonkies er maar bijkomen.

Zou een Touringcar kampioenschap iets voor hem zijn?

Dat bedoel ik. Langeafstand racen is misschien wel wat voor hem. Sébastien Buemi heb je, met Toyota in Le Mans en dat soort dingen. Qua ruwe snelheid, daar hoef je niet over te twijfelen, hij zit niet voor niks al zo lang in de Formule 1. Net dat puntje op de i, dat is nu toch even iets anders. Ik zou het hem gunnen om lekker even wat anders te doen.

Rally, zoals jij doet, zou dat iets voor hem kunnen zijn?

Nou, daag hem uit. Ik denk dat hij het zelf wel vet vindt. Het is een nieuwe uitdaging. Wagengevoel heeft ie, een paar dingetjes zou hij moeten leren nog, wat je allemaal tegenkomt bij rally. Er zijn wel wat valkuilen. Dat moet goedkomen.

Zijn er nog andere coureurs die vertrekken waarvan jij denkt, dat zou een aanwinst zijn voor de rallysport?

Mick Schumacher! Ik had verwacht dat hij langer zou blijven in de Formule 1, qua naam maar niet alleen qua naam. Ik vind hem als persoon wel waardig om in de Formule 1 te zitten. Zo blijkt maar weer dat je als coureur meerdere dingen voor elkaar moet hebben dan alleen je naam of iets anders. Hülkenberg heeft natuurlijk in het verleden bewezen wel aan te kunnen komen maar is niet echt een winnaar geweest de laatste tijd. Misschien heeft hij net als Magnussen weer de spirit gevonden. Laat maar zien of daar dan wel wat uit komt.

Het is een comeback voor Hülkenberg, verwachten ze veel van hem?

Ik denk dat het een financiële comeback is. Toen hij bij Renault reed lag hij op overwinningskoers. Hockenheim, al dat soort dingen, uiteindelijk heeft hij het niet geflikt. Ik vind het een fantastische vent en een goedlachse kerel, daar niet van, maar sportief gezien, of hij hier hoort, nee, dat gevoel heb ik niet. Dat heb ik eerder bij een jonkie als Schumacher die een kans moet hebben.

Het is ook een sport van financiën, coureurs die geld meenemen..

Correct, misschien heeft hij een relatie die hem in dat zitje wil hebben. Als ik zou moeten kiezen dan is Hülkenberg wel een mooi typetje  in de Formule 1. Dat durf ik wel te zeggen maar ik vind dat Schumacher er eigenlijk ook wel hoort.

Dan is het geld de afweging?

Dat is het enige dat ik zeker weet.

Nyck de Vries, toch spannend..

Wat is dat mooi. Wat is dat gegund. Hij hoort daar. Hij heeft alles gewonnen vóór de Formule 1, hij heeft zich bewezen in Monza, in de Williams, hij heeft het met twee handen beetgepakt en omarmd. Fantastisch dat hij erbij zit. Ik denk dat we nog wel eens rare dingen van hem kunnen zien. Je moet niet vergeten hoeveel ervaring deze gozer heeft. En hoeveel drive deze gozer heeft. Ik denk dat mensen zich wel eens gaan vergissen. Voor de Formule 1 is hij nieuw, maar hij is helemaal niet zo nieuw hoor. Hij is belachelijk goed. Niemand in de Formule 1 heeft zoveel gewonnen. Alle klasses, alles wat ervoor is geweest is hij kampioen in geworden. Soms heeft hij er wat langer over gedaan, zoals nu in de Formule E. Ik denk dat hij mensen gaat verbazen. Dat denk ik echt. Hij is niet zo snel onder de indruk van het wereldje van de Formule 1. Er ligt veel druk op je schouders, daar heeft hij geen last van. Niks. Hij  zit er lekker onbevangen in en hij heeft belachelijk veel ervaring zonder dat mensen dat weten.

Imago/LAT Images

Het is ook afwachten wat de auto van AlphaTauri gaat doen..

Ik denk dat hij heel goed kan aangeven wat hij wil in die auto, dat AlphaTauri nog heel blij met hem gaat zijn. Ik denk niet dat Tsunoda veel ontwikkeling gaat brengen.

We hebben Latifi en Vettel die afscheid nemen

Latifi is een goede toegevoegde waarde geweest in het verleden. Soms moet je gewoon afscheid nemen. Snelheid heeft hij nou eenmaal niet dus dan is het doeidoei, heel simpel. Hij heeft zijn best gedaan, ik heb echt wel dingen gezien waarvan ik denk: ja, ik zie dat je niet alleen maar om geld hierin zit. Alleen, dan moet je wel consequent blijven, dat is helaas niet gelukt. Op dat vlak, als rijder, dan ben je uit. Latifi heeft zijn jaartjes gehad.

Vettel daarentegen, poe, om eerlijk te zijn doet het me een beetje pijn aan mijn hart dat hij afscheid neemt. Wat is dat een mooi typetje geworden. Het was een beetje raar chauvinistisch Duits mannetje, laten we eerlijk wezen, maar als ik nu zie hoe hij binnen de Formule 1, de laatste jaren heeft laten zien: ik ben er nog. En op humanitair vlak kan hij met opgeheven hoofd afzwaaien.

Heeft hij gewonnen aan sympathie?

Bij mij zeker, over de hele wereld ook. Je ziet dat hij er wat meer onbevangen in zit. Daardoor doet hij bepaalde uitspraken over bepaalde zaken, je hoort hem echt zijn mening uiten over humanitaire dingen, dat vind ik mooi om te zien.

Jammer die ie gaat..

Zeker, als viervoudig kampioen. Hij is wat ouder, laat hem lekker andere dingen doen. Ik weet zeker dat we hem terug gaan zien in langeafstand racen.

Zou hij een mooie concurrent voor in je in Dakar?

Sterker nog, hij zou een mooie aanvulling zijn. Ik dank dat hij het onwijs leuk zou vinden, Dakar.

Heb je hem al uitgenodigd om te komen kijken?

Nee, misschien moet ik dat maar een keertje doen. Het zijn gewoon mensen hoor, ik kan hem gewoon bellen. Als coureurs onderling praat je op een heel ander niveau dan de buitenwereld. Hij weet wie we zijn en wat we doen. Ik denk dat het hem heel goed zou passen. We hebben natuurlijk Alonso gezien, die ook Dakar heeft gereden. Ik denk dat Vettel absoluut een goede kandidaat is.

Pierre Gasly heeft een uitspraak gedaan dat hij zichzelf wel ziet tussen Verstappen en Leclerc..

Als sportman moet je dat misschien van jezelf wel denken maar het zijn is natuurlijk wel wat anders. Ze kennen elkaar natuurlijk uit het verleden. Hij werd misschien een beetje voor de leeuwen gegooid maar hij heeft het niet met twee handen beetgepakt en omarmd. Daarom is hij er bij Red Bull weer uitgezet omdat hij echt grove fouten maakte. Qua persoonlijkheid, qua ruwe snelheid: ja, maar qua sterkte in de mind: no, zeker niet. Ze kennen elkaar, ze hebben altijd samen gekart. Ik zeg altijd zo: een rijder komt goed tot uiting in een warm nest. Ik ben benieuwd of hij nu bij Renault in een warm nest komt. Laten we niet vergeten: Ocon, Gasly, Leclerc, Max, Russell, Norris, dat is een lichting dat elkaar kent vanaf dat ze vier jaar zijn, in de Paddock. Kennen elkaar allemaal, hebben allemaal aan hetzelfde meisje gesnuffeld, hebben allemaal elkaar een keer van de baan gereden, hebben allemaal een keer met elkaar een feestje gevierd, dus ze weten wat ze aan elkaar hebben. Max is de laatste jaren giga gegroeid als rijder, Norris, niet vergeten hoe sterk die als rijder is geworden onderweg en ik heb Gasly eigenlijk alleen maar een beetje af zien glijden. Vorig jaar piekte hij heel mooi, maar dit jaar heb ik hem geen bijzondere dingen zien doen. Ik ben benieuwd hoe hij naast Ocon zich gaat profileren.

Imago/DPPI/Panoramic

Hij zal misschien denken: nieuw team, nieuwe kansen, dit is mijn mogelijkheid..

Ik begrijp dat hij zo denkt. Maar naast Max is hij afgegleden, ten opzichte van Tsunoda heeft hij dit jaar geen mooie dingen laten zien, vorig jaar wel, maar sinds hij heeft aangekondigd dat hij weg ging heb ik niks bijzonders gezien. Dat vuur, ik wil dat vuur zien van vorig jaar. Hoe gaat hij zich profileren, dat is een gok.

Een gok voor Alpine

Ja, maar ook voor Gasly. Je ziet dat Ricciardo een paar teams heeft gezien de afgelopen jaren maar hij is nergens in een warm nest gekomen. Dus ik vind het nogal een risico wat Gasly nu doet. Hij zat in een warm nest. Ze hebben gewacht tot hij wegging en pas daarna hebben ze Nyck de Vries als de sodemieter geregeld.

Aan de andere kant begrijp ik dat Gasly als Fransman voor Alpine zou willen rijden. Ik kan me best voorstellen dat je daar als klein jochie van zou kunnen dromen. Maar gaat die droom goedkomen, dat is de vraag.

Het Franse publiek zal het wel mooi vinden..

Dat heeft denk ik hem gemotiveerd om dit te doen. Als je al zo lang in een team zit wil je ook wel een keer even een wakker-schud sessie hebben.

Het zou ook de motivatie kunnen zijn om wel dat vuur terug te brengen..

Bingo!

Uiteindelijk kunnen we wel concluderen dat ik het supervet vindt hoe Mercedes terug komt.

Verwacht je veel van ze komend seizoen?

Ja, ik verwacht heel veel zelfs.  Je moet niet vergeten dat dat concept.. Elke engineer die verstand heeft van airflow en al die dingen die er zijn, als je dat concept werkend krijgt, dan ben je King Bolo. Het gewicht in het midden, zo laag mogelijk, luchtweerstand zo laag mogelijk, als je dit werkend krijgt dan ben je Team Speed.

Hebben ze zo lang nodig gehad om het werkend te krijgen?

Het is helemaal niet lang, voorlopig nog maar acht maanden. Als ik zag hoe ze in Brazilië iedereen billenkoek gaven, nou..

Ze rijden nu iedereen eraf, de laatste paar races..

Je zag het al komen in de races. De consistency en de gemiddelde snelheid, daar kunnen de anderen een punt aan zuigen.

Gaat het een groot risico worden voor Max komend seizoen?

Max wil wel wat kampioenschappen binnenhalen en ja, hij zit in het team, het zou kunnen, maar ik denk dat Mercedes volgend jaar ook titelkandidaat zou kunnen zijn. En ze hebben twee snelle coureurs, vergeet dat niet. Russell heeft het belachelijk goed gedaan. Hamilton ziet het vuur ook weer.

Perez is geen titelkandidaat materiaal. Als je dat wel denkt heb je geen verstand van de Formule 1. Als je dan naar Ferrari kijkt, twee belachelijk goede coureurs, Mercedes twee belachelijk goede coureurs, maar Red Bull heeft er maar één. Qua titelkandidaat materiaal. Max staat weer in zijn eentje ervoor.

Max krijgt een pittig jaar voor de boeg..

Jazeker

Gaan ze nog last hebben van de budget cap?

Red Bull is wel op de neus geslagen. Dat gaat wel iets bepalen maar aan de andere kant, alle teams hebben dat. Dit jaar hebben teams last om binnen het budget te blijven dus volgend jaar kunnen er andere teams zijn die op basis van dit jaar de lepel op de neus krijgen. Het is natuurlijk ook een engineering wedstrijd en ik vind dat Mercedes er goed in zit Ferrari er goed in zit en Red Bull. Tussen die drie zal het gaan.

De Nederlandse grand Prix, we hebben ieder jaar klimaatactivisten die rechtszaken beginnen, denk je dat er een risico is dat het wordt geschrapt?

Nee, natuurlijk niet. De eerste de beste rechter die een nationaal feest teniet zal doen, die is de rest van zijn leven niet veilig. Dat zie ik niet gebeuren. Waar hebben we het over..

Vergunningen?

Ja, regels zijn er om te verbreken.

Diederik Schellaars
94 artikelen
Onze casino-expert Diederik heeft meer dan 6 jaar ervaring als schrijver en webmaster bij verschillende vergelijkingssites van online casino's. Dusdanig is Diederik een van onze meest ervaren medewerkers en zorgt hij ervoor dat alle informatie op de site actueel en transparant is. Zo zorgen wij met z'n allen voor de beste informatie voor jou, de bezoeker van Kelbet.nl.
Geplaatst in Nieuws, Sport Nieuws