Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een terugblik op Japan – Spanje; Doan en Tanaka schieten Japan naar de groepswinst

In dit artikel blikken wij terug op de laatste groepswedstrijd van Spanje en Japan op het WK 2022 in Qatar. De Japanners wonnen uiteindelijk met 2-1 van de Spanjaarden.

Historische prestatie Japan

Japan had een overwinning nodig tegen het grote Spanje om de volgende ronde te kunnen bereiken en dat leek voorafgaand aan het duel een onmogelijke taak. Japan won eerder nog van Duitsland, maar ging in hun vorige wedstrijd ten onder tegen Costa Rica. De Japanners kwamen ook op achterstand tegen Spanje, dankzij een goal van Alvaro Morata, maar kort na rust had het Aziatische land de wedstrijd volledig omgedraaid. Voormalig PSV’er Ritsu Doan zorgde voor de gelijkmaker en Ao Tanaka, van Fortuna Düsseldorf, nam de 2-1 voor zijn rekening. Met deze goal heeft Japan voor een historische prestatie gezorgd. Het gebeurde pas tweemaal eerder dat een Aziatisch land een WK groep wist te winnen. Zuid-Korea en Japan deden dit eerder in 2002.

Unai Simon in de fout

Unai Simon ging bij de 1-1 absoluut niet vrijuit. De doelman van Athletic Bilbao raakte de bal van Doan nog wel aan, maar had last van slappe handjes, en de inzet van Doan verdween alsnog in het doel. Ook bij de 2-1 zag hij er niet al te best uit en je vraagt je toch af of hij niet meer had kunnen doen om de goals te voorkomen. Dit doet je toch denken aan de selecties van Luis Enrique. De bekendmaking van de Spaanse selectie ging gepaard met een hoop controverse. Zo werd bijvoorbeeld David de Gea niet opgeroepen. De doelman van Manchester United is een vaste waarde in de Premier League en op het vorige WK stond hij ook tussen de palen voor La Furia Roja.

Controversiële 2-1 Japan

Ook de 2-1 van Japan was verre van een normale goal. De assist van Kaoru Mitoma leek namelijk afkomstig te zijn van een plek van buiten het veld. De bal leek namelijk over de achterlijn van Spanje te gaan, maar in een alles of niets actie van de Japanse buitenspeler wist hij de bal terug te leggen op Tanaka, die uiteindelijk eenvoudig de bal binnen kon schuiven voor de voorsprong. Aanvankelijk werd de goal afgekeurd door de officials op het veld, maar de VAR besloot de goal uiteindelijk te geven. Op social media reageerde men verward en veel mensen vonden zelf ook dat de bal volledig over de lijn was en dat de goal hierdoor niet zou tellen. Deze goal heeft namelijk gigantische implicaties voor Japan, Spanje en zelfs Duitsland, maar ditmaal pakte de onzekerheid in het voordeel van Japan uit.

Football World Cup in Qatar Top photo shows Kaoru Mitoma of Japan L keeping the ball from fully crossing the line before setting up his team s second goal during a World Cup Group E football match against Spain at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, on Dec. 1, 2022, While bottom photo shows Ao Tanaka 2nd from R meeting Mitoma’s cross to score.

Duitsland mag de spullen pakken

De 2-1 was tevens ook het winnende doelpunt en dat betekent dat Japan groep E heeft gewonnen. Spanje eindigde hierin als tweede en Duitsland is uit het toernooi vanwege dit resultaat. De Duitsers wisten hun groepswedstrijd met Costa Rica nog met 2-4 te winnen, maar het resultaat van Japan betekende dat zij in punten niet meer te achterhalen waren voor de Duitsers. De Spanjaarden hadden evenveel punten als Duitsland, maar vanwege de monsterscore tegen Costa Rica van La Furia Roja, was het een onmogelijke taak voor Die Mannschaft om dit verschil goed te maken.

Björn
456 artikelen
Björn is een expert op het gebied van sportweddenschappen. Met een persoonlijke interesse in wedden en tips is Björn een grote voetballiefhebber.