Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een terugblik op Senegal – Nederland; een lastige wedstrijd, maar een goed begin voor Oranje

In dit artikel blikken wij terug op de eerste wedstrijd van Nederland op het WK 2022 in Qatar. Nederland wist hierin uiteindelijk met 0-2 te winnen van Senegal.

Fantastisch debuut Noppert

De man van de avond was de debuterende Andries Noppert. De Friese goalie wuifde zo’n half jaar geleden de ‘Noppert in Oranje’ claims van Go Ahead Eagles fans nog met een glimlach weg, maar op het WK in Qatar lijkt de 2.03 meter lange doelman de eerste keus te zijn van Louis van Gaal. Noppert betaalde het vertrouwen van de bondscoach meteen uit en met een paar knappe reddingen wist Noppert de nul te houden tegen de kampioen van Afrika.

De Toren van Joure viel bij vrijwel iedere analist in de smaak en ook de nuchterheid van de doelman wordt geroemd. Noppert is fantastisch begonnen aan het WK 2022 en wij verwachten hem ook aankomende vrijdag tegen Ecuador in de basis te zien.

Stroef begin Oranje

Noppert is het seizoen dus goed begonnen, maar Oranje had het aanvankelijk een stuk lastiger met Senegal, dan vooraf werd gedacht. Ondanks dat Senegal op papier een sterk team heeft, werd een overwinning van Oranje gezien als de verwachting van vrijwel iedereen. Nederland had het echter erg moeilijk met de Afrikanen en pas in de 84e minuut werd de ban gebroken door Oranje. Senegal had een hogere ‘Expected goals’ (xG) dan Oranje (0.89 vs 0.67), maar dit wisten zij niet om te zetten in daadwerkelijke doelpunten.

Nederland had moeite met kansen creëren en het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Oranje het aanvalsduo Bergwijn en Janssen intact gaat houden tegen Ecuador. Memphis Depay lijkt terug te keren in de basisopstelling tegen het Zuid-Amerikaanse land en Vincent Janssen lijkt het kind van de rekening te worden. Bergwijn speelde ook niet per se een goede wedstrijd en van Gaal hintte ook al naar een koppel met Gakpo en Depay, dat uiteindelijk ook voor de doorbraak zorgde tegen Senegal.

Goals van Gakpo en Klaassen

Gakpo wist in de 84e minuut de score te openen namens Oranje. De aanvoerder van PSV is bezig aan een sterk seizoen en hij wist zijn Eredivisievorm ook mee te nemen naar het WK. Gakpo wist een fraaie bal van Frenkie de Jong eerder te bereiken dan Senegalese doelman Mendy en hiermee kopte hij de 0-1 tegen de touwen.

Dit resulteerde in alles of niets voetbal van Senegal en dat zorgde voor een hoop ruimte achter de Afrikaanse verdediging. Memphis Depay wist hier in de diepe blessuretijd gebruik van te maken. Aanvankelijk miste de aanvaller van Barcelona zijn kans, maar Davy Klaassen wist in de rebound wel te scoren. De goal van Klaassen zal de keuze voor van Gaal absoluut niet makkelijker te maken. De bondscoach koos aanvankelijk voor Gakpo op 10, maar het kan goed zijn dat hij in de punt van de aanval gaat starten en dat Klaassen tegen Ecuador op het middenveld begint.

Senegal mist Mané enorm

Het gemis van Mané lijkt enorm te zijn bij het West-Afrikaanse land. Zoals al eerder vermeld had Senegal een hogere xG dan Oranje, wat betekent dat Senegal grotere kansen had dan Nederland. Met een klinische afmaker als Mané had het dan ook een stuk anders kunnen eindigen voor Oranje. Ook moet je Noppert hiervoor wat credits geven, maar het werd Oranje een stuk makkelijker gemaakt, omdat de aanvaller van Bayern München het toernooi aan zich voorbij moet laten gaan.