Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een terugblik op Nederland – Verenigde Staten; Overtuigend Oranje naar de kwartfinale

In dit artikel blikken wij terug op de wedstrijd van Nederland in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. Oranje won hierin met 3-1 van team USA.

Uitblinkende backs winnen wedstrijd voor Oranje

Denzel Dumfries en Daley Blind waren volgens ons de beste spelers van Oranje tegen de VS. Beide spelers hebben na de eerste drie wedstrijden van het toernooi een hoop kritiek over zich heen gekregen en de schreeuw om Frimpong en Malacia werd steeds groter. Blind begon de wedstrijd met een slechte actie, toen hij het buitenspel ophief en Pulisic een grote kans gaf. Noppert wist hierin echter goed redding te brengen en hierdoor bleef Oranje goed in de wedstrijd.

Na tien minuten kwam Oranje op voorsprong dankzij Memphis Depay. Denzel Dumfries was verantwoordelijk voor de assist op de Barcelona aanvaller. Dumfries zorgde ook kort voor rust voor een andere grote kans. Met een karakteristieke lage voorzet vanaf de rechterkant wist hij dit keer Daley Blind te bereiken en de Ajax-verdediger wist ook doel te treffen. Kort voor rust de 2-0 scoren was een pijnlijke klap voor de Amerikanen en een heerlijk moment voor Oranje. Na rust zouden Dumfries en Blind weer voor een doelpunt zorgen. Ditmaal was Blind de aangever en wist hij bij de tweede paal Dumfries te vinden, die de bal uitstekend met zijn zwakke been wist te volleren. Dumfries werd uiteindelijk uitgeroepen tot man van de wedstrijd en ook Daley Blind speelde een fantastische wedstrijd met een hoop pit en felheid. Het is te hopen dat beide backs deze vorm mee weten te nemen naar de kwartfinale.

Fantastische Frenkie stabiele basis van Gaal

Naast Blind en Dumfries willen zij ook Frenkie de Jong uitlichten. De middenvelder van Barcelona was erg beweeglijk tegen de VS en zijn spel was cruciaal voor Oranje. Met Frenkie had Oranje een stabiele basis en met de Roon naast hem en een sterke verdediging met Timber, van Dijk en Aké achter hem krijgt de Jong ook de vrijheid om te voetballen. Iets dat hij bij Barcelona niet altijd krijgt van Xavi. Wij vinden Frenkie de belangrijkste speler voor Oranje en zonder hem verkeert het Nederlands elftal in grote problemen. Het is daarom ook zorgelijk dat de middenvelder uit Arkel geel kreeg tegen de Amerikanen. Met een extra gele kaart moet hij een eventuele halve finale aan zich voorbij laten gaan en dat gemis zal niet te vervangen zijn voor Louis van Gaal.

Nederland is te kritisch op Oranje

Ook is gebleken dat men in Nederland misschien te kritisch is op het Oranje van Louis van Gaal. Bij NPO1 hoorde je analisten als Marco van Basten alleen maar klagen over het Nederlands elftal en wil hij ‘als voetballiefhebber meer initiatief van Nederland zien’. Als je schakelt naar de Engelse BBC hoor je juist positieve geluiden over het spel van Oranje. Micah Richards, voormalig Manchester City, was met name over Dumfries enorm positief en Alex Scott, 140-voudig Engels international, was niet bang om de termen ‘Masterclass’ en ‘total football’ te gebruiken in haar analyse van het Nederlands elftal. Hoewel de wedstrijden in de groepsfase misschien wat tegenvallend waren, werden er wel goede resultaten behaald door Oranje en tegen de Verenigde Staten vonden wij Nederland zeer overtuigend spelen. Is het tijd voor een positievere blik op het Nederlands elftal op het WK in Qatar?

Volgende wedstrijd tegen Argentinië

In de kwartfinale zal het Nederlands elftal het opnemen tegen Argentinië. Een tegenstander van een ander niveau als de landen in de groepsfase en de VS. Onder leiding van Messi zijn de Argentijnen op jacht om hun tweede wereldkampioenschap voetbal te winnen. In de groepsfase verloor Argentinië van Saudi-Arabië in hun eerste wedstrijd, maar sindsdien hebben zij zich keurig hersteld. Met 2-0 overwinningen op Polen en Mexico wisten de Zuid-Amerikanen alsnog hun groep te winnen. In de achtste finale tegen Australië hadden de Argentijnen het wel best lastig. Sterspeler Lionel Messi nam zijn land bij de hand, maar het was zeker een zwaarbevochte overwinning tegen Australië. Argentinië won uiteindelijk met 2-1 van The Socceroos.