Misschien wel het grote verhaal van deze transferperiode is de opkomst van het voetbal in Saudi-Arabië. In dit artikel nemen wij een kijkje naar de opkomst van deze voetbalcompetitie en blikken we vooruit op het voetbal van Saudi-Arabië.
Grote namen maken de overstap naar het Midden-Oosten
Tientallen grote spelers hebben vanuit Europa al de overstap gemaakt naar het Midden-Oosten en de kans is groot dat er nog tientallen spelers bij gaan komen. De opkomst van het Saudische voetbal kwam in een stroomversnelling te zitten toen Cristiano Ronaldo de overstap maakte naar Al-Nassr. De Portugese superster kwam weliswaar niet als enige buitenlandse speler terecht in Saudi-Arabië, maar sinds zijn komst zijn veel grote namen uit Europa gevolgd.
Enkele van de grootste namen in de competitie zijn, naast Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, N’Golo Kanté en Sadio Mané. De laatste grote overstap naar Saudi-Arabië is Neymar, die de overstap maakt naar Al-Hilal. De Braziliaanse ster van Paris Saint-Germain is een volgend statement van de Saudische competitie, waar de grote namen enkel blijven binnenkomen.
Veel spelers worden gelokt naar het Saudische voetbal met de hoge salarissen en andere aantrekkelijke bonussen die zij ontvangen in het land. Zo verdienen Neymar en Ronaldo naar verluidt meer dan honderd miljoen euro per jaar bij hun clubs en krijgen de spelers ook andere leuke bonussen. Zo ging er een filmpje van voormalig Liverpool-speler Fabinho viraal dat hij een Rolex cadeau kreeg van een enthousiaste fan na een goed optreden. De Saudische fans lijken ook erg enthousiast te zijn en het platform lijkt in eigen land erg groot te zijn voor de nieuwe spelers van de verschillende clubs.
De verschillende teams in Saudi-Arabië
In Saudi-Arabië bestaat de competitie uit 18 teams. Vier van deze 18 teams steken er echter met kop en schouders bovenuit. De PIF is een fonds dat gecontroleerd wordt door de Saudische regering. Dit fonds heeft controle genomen over Al-Nassr, Al-Hilal, Al-Ittihad en Al-Ahli. Met name deze vier teams krijgen dus de allerbeste versterkingen, vanwege het vrijwel onbeperkte budget van de PIF.
Naast deze vier teams zijn er ook andere teams in het Saudi-Arabische voetbal die flinke ambitie tonen. Met name Al-Ettigaq valt ons dan op, die onder meer Jordan Henderson hebben gehaald van Liverpool en Steven Gerrard aanstelden als manager. Toch lijkt de titelstrijd in Saudi-Arabië te gaan tussen de teams die bezit worden door de PIF, dezelfde eigenaars als die van Newcastle United.
Hieronder enkele van de belangrijkste spelers van de vier topteams uit Saudi-Arabië:
Al-Nassr:
- Cristiano Ronaldo
- Sadio Mané
- Anderson Talisca
- Marcelo Brozović
- Alex Telles
- Seko Fofana
Al-Hilal:
- Neymar
- Malcom
- Sergej Milinković-Savić
- Kalidou Koulibaly
- Rúben Neves
Al-Ittihad:
- Karim Benzema
- N’Golo Kanté
- Fabinho
- Jota
Al-Ahli:
- Roberto Firmino
- Riyad Mahrez
- Franck Kessié
- Allan Saint-Maximin
- Merih Demiral
- Edouard Mendy
Verschuivende centrums van de voetbalwereld
Vanuit de Europese voetbalwereld is er een hoop kritiek gekomen op de opkomst van het voetbal in Saudi-Arabië, maar het verschuiven van de grootste competities in de voetbalwereld is een concept dat al sinds het begin aan de hand is. In de jaren ’50, ’60 en ’70 lag het focuspunt van de voetbalwereld ook gedeeltelijk op Brazilië, maar dat is vandaag de dag verre van de grootste competitie in de wereld.
In de jaren ’90 was het Italiaanse voetbal gigantisch, en hoewel de Serie A vandaag de dag ook een grote competitie is, mist het de supersterren die ze voorheen wel hadden. Ook de kracht van Nederlandse en Portugese clubs is enorm afgezakt. Hoewel clubs als Ajax, Benfica en FC Porto nog weleens hoge ogen weten te gooien in de Champions League, lijkt dit een unieke prestatie te zijn, in plaats van een prestatie in de lijn der verwachting, wat in de jaren ’70 ’80 en ’90 wel het geval was.
Ook de afzwakking van de Spaanse competitie in de afgelopen jaren is duidelijk om te zien. De vertrekken van Ronaldo en Messi waren symbolisch voor het verval van de LaLiga, maar ook met andere namen als Iniesta, Xavi, Ramos, Casillas, Alves, Neymar, Suarez, Bale en Benzema zijn er weinig absolute sterspelers meer oven in Spanje, al lijkt daar in de nabije toekomst misschien wel verandering in te komen.
Een paar jaar terug was er ook een andere competitie, die zichzelf wilde vestigen als een van de beste competities ter wereld. Dat was de Chinese competitie, die ook enkele spelers met grote namen in huis wisten te halen. De spelers waren niet van het niveau Ronaldo, Neymar en Benzema, maar met spelers als Oscar en Carlos Tevez werden er toch enkele leuke namen naar het Verre Oosten gehaald. Dit project zakte echter weer snel af, mede dankzij strenge registratieregels en het gebrek aan kwaliteit over de gehele linie.
De absolute topcompetitie van dit moment is de Engelse competitie, en dat is ook zichtbaar in sommige transferbeslissingen. Zo heeft de Engelse subtop ook de mogelijkheid om topspelers te halen en krijgen alle teams in de Premier League een enorme financiële boost vanwege de hoge sommen aan TV-geld die worden uitgekeerd. Dit TV-geld is een resultaat van de hoge interesse in het Engelse voetbal, en het is nog maar de vraag of dit er ook gaat komen voor het Saudische voetbal.
Waar kan je de Saudische competitie volgen?
De Saudische competitie is momenteel nog niet gekoppeld aan een streamingdienst in Nederland. Omdat de competitie nog zo nieuw is, is er nog geen streamingsdienst als Viaplay, Ziggo Sport of ESPN die zich concreet heeft gemeld voor de Saudi Pro League. Wel denken wij dat er in de nabije toekomst een deal afgesloten gaat worden en wij zouden gokken dat ESPN de rechten op gaat eisen. Zij mogen in de Verenigde Staten al wel het beste voetbal in Saudi-Arabië uitzenden en de kans is dan ook groot dat zij dit in Nederland ook gaan doen.