Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Lees onze volledige gids over hoe je kunt wedden op basketbal in 2023

Wie aan wedden op basketbal denkt, denkt automatisch aan de Amerikaanse NBA, die we kennen uit films en van televisie. Zeker voor Nederlanders, omdat de sport in eigen land niet zoveel betekenis heeft. In veel landen ter wereld is het zelfs populairder dan voetbal. Denk hierbij aan grote delen van Azië en, dichter bij huis in Europa, aan de Baltische staten.

De sport wordt gespeeld met twee teams van vijf spelers die door zeven vervangers gewisseld worden. Een wedstrijd wordt onderverdeeld in vier ‘quarters’ van ieder 12 minuten. Je kunt bij het wedden op basketbal niet inzetten op een gelijkspel. Bij een gelijke stand wordt er namelijk nog ‘overtime’ gespeeld om toch een winnaar te bepalen.

Basketbalevenementen waar op gegokt wordt

Wedden op NBA is wedden op basketbalwedstrijden die wereldwijd gevolgd worden. Maar er zijn nog andere internationale competities die bookmakers in Nederland aanbieden voor het wedden op basketbal.

Wereldwijde competities en toernooien

Bij onze Nederlandse online bookmakers kun je ook gokken op basketbal dat gespeeld wordt op grote internationale toernooien en in verschillende federaties. Hieronder een greep uit de evenementen die favoriet zijn voor wedden op basketbal:

 • FIBA Champions League
 • Aziatische en Afrikaanse kwalificaties voor de FIBA World Cup
 • NCAAB
 • WNBA Championship
 • Zuid-Koreaanse competitie
 • Australië
  • NBL
  • WNBL

Europese competities en toernooien

Ook dichter bij huis wordt er op hoog niveau gebasketbald.

 • Euroleague
 • ABA League
 • Europese nationale competities
  • Polen
  • Duitsland
  • Griekenland
  • Turkije
  • België
  • Finland
  • Frankrijk
  • Italië
  • Engeland

Omdat basketbal in omringende landen veel populairder is, is ook wedden op basketbal in die landen de gewoonste zaak van de wereld.

Wedden op Basketbal

Wedden op NBA

Wedden op NBA is een klasse apart. Alle namen die wat willen betekenen in de wereld van het basketbal, willen ooit in deze Amerikaanse supercompetitie terechtkomen.

De NBA beheerst wereldwijd het basketbal op televisie en op goksites waar je van de sport kan genieten. Namen als Michael Jordan en LeBron James klinken ook de niet-sportfanaat bekend in de oren.

Er is ook een vreemde eend in de NBA-bijt. De Canadese Toronto Raptors draaien er al sinds jaren mee. De NBA competitie heeft een ongewone structuur. Je moet als basketbal-leek van goede huize komen om de precieze onderverdelingen onmiddellijk te begrijpen. Voor de echte basketbalfan is het vanzelfsprekend, en zijn NBA wedtips meestal helder en onmiddellijk te begrijpen. Ben je wat minder bekend met basketbal, dan kun je toch beter eerst wat extra research doen voor je gaat gokken op NBA.

We deden alvast wat naslagwerk en geven je een beknopte samenvatting van wat de experts in de Verenigde Staten als basketbal wedtips suggereren voor het lopende seizoen.

De Amerikaanse bookmakers zien de Boston Celtics met Jayson Tatum en Jaylen Brown de rol van topfavoriet voor het seizoen 2021/2022. Maar de LA Lakers met sterspeler LeBron James of de Golden State Warriors met Steph Curry worden ook als grote kanshebbers gezien. De Brooklyn Nets en de Milwaukee Bucks zullen het de Celtics ook nog lastig maken in de Eastern Conference.

Blessures zijn schering en inslag in deze sport, het contact bij basketbal is direct en keihard. Wanneer de sterspelers uit een team verdwijnen, dan kan dat jouw NBA wedtips en de favorieten voor het gokken op NBA sterk veranderen.

Manieren om op basketbal te wedden

Bij het wedden op basketbal kun je inzetten op een wedstrijduitslag wedden op basketbal. Maar er zijn nog vele andere weddenschappen die op deze sport geplaatst worden. We bekijken de gebruikelijke wedmanieren die onze legale Nederlandse bookmakers ons aanbieden.

Gokken op de einduitslag

Dit is de meest directe manier om te gokken op basketbal. Je kiest de winnaar bij een aankomende wedstrijd, plaatst je weddenschap, en na de wedstrijd kun je wel of niet je winst incasseren.

Maar de basketbalsport biedt hier al enkele extra mogelijkheden. Bij het begin van deze gids vertelden we je dat een basketbalwedstrijd uit vier delen bestaat. Je kunt dus ook gokken op de winnaar van elk van die ’quarters’. Een extra aardigheidje is dat het weinig voorkomt dat bij een wedstrijd een team alle vier die quarters wint.

Dat betekent dat je hier ook je gok kunt wagen op het team dat niet echt de kandidaat is voor de eindwinst, maar toch kans maakt om een van die vier quarters te winnen. Het geeft weer extra mogelijkheden.

Je kunt ook bij de meeste van onze online bookmakers van de handicap gebruikmaken. Dan ga je een van de teams een voordeel geven. Je kunt bijvoorbeeld de Houston Rockets 18 punten voorsprong geven bij de start. Dat zal het voor hun tegenstander alvast heel wat moeilijker maken om de winnaar te worden op jouw weddenschap.

Je kunt dit systeem van handicap ook toepassen bij inzetten op de verschillende quarters. Door dit op een onderdeel van de wedstrijd te doen, kun je het voordeel van je weddenschap virtueel ombuigen, en meer kans op winst maken.

Wedden op het aantal punten

Je kunt ook proberen om te voorspellen wat het precieze puntenaantal van de wedstrijd of van iedere quarter zal worden. Of gokken op het verschil in punten tussen beide teams. Deze manier van wedden op basketbal is een gok die nog vele malen moeilijker in te schatten is dan wedstrijdwinst. De puntentelling bij een basketbalwedstrijd gaat veel sneller dan bij voetbal of hockey. Scoren binnen de ring levert twee punten op. Een afstandstreffer van buiten de ring verhoogt je score meteen met drie punten.

Behalve die puntentelling gaat het spel ook veel sneller dan bij voetbal. Hier wordt niet op een terrein van meer dan 100 meter lang gepeeld, maar binnen in een sporthal. Aanvallen en verdedigen op een speelveld van 28 meter gaat heel wat sneller heen en weer. Dit is ook de reden dat er per team zeven wisselspelers op de bank zitten, en wisselingen elkaar rap opvolgen. Dit zorgt ervoor dat spelers op adem kunnen komen en dus altijd ‘fris’ in het veld staan.

Wedden op de eindwinnaar

Het ‘outright wedden’, wedden op de eindwinnaar van een reeks, toernooi of competitie, is bij alle sporten populair. Ook bij gokken op basketbal. We hadden het al over de onvoorspelbaarheid van het wedden op de eindstand bij deze sport. Die lijn kun je gerust doortrekken naar het voorspellen van de eindwinnaar van een toernooi of competitie.

Gokken op persoonlijke prestaties

Je hebt misschien al gemerkt dat op het hoogste basketbal niveau de sterspelers van het team erg belangrijk zijn. Het is dan ook begrijpelijk dat er veel ingezet wordt op persoonlijke prestaties van spelers bij het wedden op basketbal.

Er wordt gewed op het aantal driepunters dat een speler scoort, het aantal ‘assists’ of ‘rebounds’ en zelfs op blessures. Onze eigen legale bookmakers gaan voorlopig nog niet zo ver. Wie weet wanneer de sport hier ook aan populariteit zou winnen, we ook in Nederland dit soort inzetten bij gokken op basketbal kunnen plaatsen.

De odds bij het wedden op basketbal uitgelegd

De odds, of in eenvoudig Nederlands ‘de quoteringen’, is een cijferwaarde die de bookmaker geeft aan een wedstrijd of wedstrijdelement. Het is gebaseerd op de voorspelde winstkansen die de teams in een bepaalde wedstrijd hebben. Het is ook het cijfer waarop jouw winstuitkering gebaseerd is.

Wie al eens een gokje waagde op zijn of haar favoriete voetbalteam, weet alles van die quoteringen af. Bij het wedden op basketbal worden die odds op dezelfde manier toegepast.

In Nederland is legaal gokken online een nieuwe mogelijkheid bij het gokken op sportwedstrijden. Voor de nieuwkomers in de wereld van het sportwedden leggen we het systeem nog even uit.

Bij het wedden op de wedstrijduitslag zul je, omdat er geen gelijkspel mogelijk is, bij de quoteringen van een basketbalwedstrijd maar twee cijfers zien. Een voorbeeldje van quoteringen voor het wedden op NBA wedstrijden komt van BetCity.

De Chicago Bulls spelen tegen Miami Heat. De notering ziet er als volgt uit:

Chicago Bulls: 2.06

Miami Heat: 1.80

Dat betekent dat de bookmaker 55,5% kans geeft aan Miami Heat om te winnen. En 38% kans voor de Bulls. Deel 100 door de notering, en je hebt het winstpercentage.

Wedde je € 10 op Miami Heat, dan bracht je dat het volgende op:

€ 10 × 1.80 (de notering) = € 11.80 – € 10.00 (je inzet) = € 0.80 nettowinst.

Hetzelfde verhaal bij de Bulls geeft:

€ 10 × 2.06 = € 20.06 – inzet = € 10.06 nettowinst.

Onthou je dat bij hogere odds de uitbetalingen hoger zijn, maar de kans op het winnen kleiner is. Als de odds lager zijn, dan betekent dit dat de bookmaker denkt dat dit team zal winnen. Je winstkans is dan hoger, maar je uitbetaling is lager.

Wedden op NBA

De beste bookmakers om te wedden op basketbal

Er zijn ondertussen goksites in Nederland, waarop legaal online gegokt kan worden. Bij meer dan twintig kun je nu online gokken en het merendeel daarvan geeft je ook de mogelijkheid om te wedden op sport. Basketbal zit dan vrijwel altijd in het aanbod inbegrepen.

 1. Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten - voor nieuwe klanten bij bet365.
  • De bonuscode kan worden gebruikt tijdens de registratie, maar verandert het aanbiedings bedrag op geen enkele manier.
  Meld je aan en stort tussen de €5 en €10 om vijf keer dat bedrag aan wedkredieten te ontvangen. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen ter waarde van je in aanmerking komende storting. Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten van 24 jaar of ouder. Registratie vereist. Min. storting vereist. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieteninzet. Algemene voorwaarden, tijdslimieten en uitzonderingen gelden. Registratie vereist. Volledige voorwaarden
  Sportwedden, Casino, Live Casino, Spellen, Poker
 2. Wed €20 & Krijg €50
  Alleen nieuwe spelers. Minimaal 24 jaar oud. Minimale storting van €20 om het account te verifieren. Het aanbod wordt opgesplitst in 4 delen, verspreid over 4 dagen in de onderstaande volgorde: Het eerste deel van de Free Bets wordt getriggerd als volgt: Wed €20 op een sport naar keuze met een quotering van 1.5 of hoger per sportwedstrijd. Na afhandeling van de eerste weddenschap ontvang je de eerste Free Bet van €20. De Free Bets van €10 worden elke dag gecrediteerd (gedurende 3 dagen), precies 24 uur vanaf het moment dat de eerste weddenschap is afgehandeld. De Algemene Voorwaarden van Holland Casino zijn van toepassing. Volledige voorwaarden
 3. €50 Free Bet
  De Free Bet welkomstbonus is voor nieuwe spelers van 24 jaar of ouder.Om in aanmerking te komen voor de welkomstbonus is een storting van €10 vereist. Zet vervolgens minstens €10 in op minimaal gecombineerde odds van 1.50. Je ontvang 5 x €10 aan Free Bets. Je kunt een Free Bet inzetten voor: BetBuilder, LIVE, Prematch, Tennis en een vrije keuze. De Free Bet welkomstbonus verloopt 30 dagen na het moment van uitgave. De Bonusvoorwaarden en Algemene Voorwaarden van BetCity zijn van toepassing. Volledige voorwaarden
  Sportwedden, Casino, Live Casino
 4. €60 aan Free Bets + 20% Profit Boost
  24+. Geldig voor spelers vanaf 24 jaar. Algemene voorwaarden gelden. Je dient de storting minstens 1x in te zetten alvorens je een uitbetaling mag aanvragen. Per Free bet dien je de gehele waarde (€10) in zijn geheel in te zetten. De Free Bets en Profit Boosts zijn 7 dagen geldig vanaf het moment dat je deze claimt.  Bonusvoorwaarden van Jack's Casino & Sports zijn van toepassing. Volledige voorwaarden
  Sportwedden
 5. TOT €250
  Om de freebet te activeren, dien je voor minimaal € 20 in echt geld te betten (min. odds van 1.60). Jouw freebet dient binnen 7 dagen na activatie gebruikt te worden. Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder. Voor meer informatie, zie de Algemene Voorwaarden. Volledige voorwaarden
  Sportwedden, Casino
  Sportwedden, Casino
 6. 100 Euro Stortingsbonus
  Alleen voor nieuwe spelers van 24jr+. 1e storting wordt verdubbeld tot max. €100. Geen rondspeelvereiste. Geen min.odds. Algemene voorwaarden gelden Volledige voorwaarden
 7. Zet €10 in, ontvang €50 aan Free Bets
  24+. Om deel te nemen is registreren vereist. Plaats een sportweddenschap van minimaal €10 om de 5x €10 free bets te krijgen. Weddenschappen moeten geplaatst zijn met cash. Er zijn geen minimale odds vereist voor het verkrijgen van de free bets. Wanneer de free bets op je account staan, zijn deze zeven dagen geldig. De promotievoorwaarden van Unibet zijn van toepassing. Volledige voorwaarden
 8. 100% bonus (tot 250€) + 100% odds boost
  *24+ / minimumstorting €10 / Bij een storting van €300 ontvang je €550 (waarvan €250 bonusgeld) / De Boost My Odds is bruikbaar voor een totaal van €20 aan inzetten/MIN QUOTERING 1,40 ROLLOVER 6X/Algemene voorwaarden van Bingoal zijn van kracht Volledige voorwaarden
  Sportwedden
 9. Speel €10 en ontvang €50 aan Gratis weddenschappen
  Voor deelname moet men 24 jaar of ouder en Nederlands ingezetene zijn. Iedereen die in de Actieperiode registreert, min. €5 stort, en een eerste voorspelling doet van minimaal €5 bij TOTO Sport tegen een minimale quotering van 1.50, krijgt 6 Gratis Weddenschappen t.w.v. €5. Iedereen die tijdens deze actieperiode min. €50 stort, en een eerste voorspelling doet van minimaal €50 bij TOTO Sport tegen een minimale quotering van 1.50, krijgt 5 Gratis Weddenschappen t.w.v. €10. Iedereen die tijdens deze actieperiode min. €100 stort, en een eerste voorspelling doet van minimaal €100 bij TOTO Sport tegen een minimale quotering van 1.50, krijgt 5 Gratis Weddenschappen t.w.v. €20. Deze actie is alleen voor nieuw geregistreerde spelers. In gevallen waarin deze Actievoorwaarden niet voorzien, beslist TOTO Online bv. Volledige voorwaarden
 10. 100% FREE BET TOT €250*
  *24+. Nieuwe leden. Wed minimaal €10 & ontvang een Free Bet gelijk aan je inzet tot €250. Minimale odds 1.50. Geplaatst en afgehandeld binnen 14 dagen na registratie. Alleen winsten van de Free Bet worden uitbetaald. Zie onderstaande regels. Registreer je bij CRUKS om jezelf uit te sluiten. LiveScore Bet NL heeft een vergunning van de Kansspelautoriteit met nummer 1740/01.247.826. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+ Volledige voorwaarden

Hoe selecteren we de beste bookmakers voor het basket?

Onze experts kijken dagelijks de nieuwe ontwikkelingen op de Nederlandse gokmarkt na. Nieuwe bookmakers die online verschijnen, worden aan een nauwgezet onderzoek onderworpen. We doorliepen enkele belangrijke normen die we bij het aanbieden van weddenschappen op basketbal willen terugvinden.

Aanbod van de weddenschappen

Welke weddenschappen worden aangeboden, kun je uitgebreider kiezen, of blijft het alleen maar bij wedden op de winnaar.

Odds

Hoe zijn de quoteringen van de bookmaker op de verschillende basketbalcompetities? Krijg je waar voor je geld? We weten ondertussen dat de quoteringen van de legale Nederlandse bookmakers lichtjes boven het Europese gemiddelde ligt.

Sportmarkten

We gaan na op welke competities je kan gokken op het basketbal. Niet alleen de NBA is belangrijk maar ook de meer lokale competities, als de Euroleague en de wereldtoernooien.

Live wedden

Kun je ook je weddenschappen plaatsen en aanpassen tijdens de wedstrijd zelf en wordt hierbij informatie op site weergeven?

Live Streaming

We kijken of je belangrijke wedstrijden op de site kan volgen via live gestreamde beelden.

Live wedden op basketbal

Live wedden is een spektakel bij iedere sport. De gebeurtenissen die plaatsvinden in de wedstrijd worden in real time weergegeven. Je kunt inzetten op bijvoorbeeld een punt dat in de komende minuten gescoord wordt door een van de teams. Of dat er een ‘vrije worp’ toegekend wordt aan een van de twee tijdens het huidige quarter. Je kunt zo je weddenschappen aanpassen aan het spelverloop dat op dat moment plaatsvindt.

Bij live streaming worden de wedstrijden uitgezonden via de site. Je kunt dan alles volgen, net als op televisie, met commentaar en basketbal tips van analisten.

Wed op basket: onze tips

Als je beslist om te wedden op basketbal, en je bent niet echt een specialist in die sportbranche, dan is onze voornaamste tip om research te doen naar wat er in de sport omgaat.

🏀 Plaatselijk wedden

Onze eigen Nederlandse competitie zit nog in de opmars en wordt voorlopig nog niet bij de bookmakers aangeboden. Maar je doet er geen slechte zaak aan om nu al ervaring op te doen bij onze buurlanden zoals België en Duitsland. Van deze competities zul je het makkelijkste informatie kunnen verzamelen op sportsites over basketbal en door te kijken naar interviews met analisten.

🏀 Handicap wedden

Bij een handicap geef je een van de teams een virtuele voorsprong. Dit kan handig zijn bij om riskante weddenschappen wat meer naar je hand te zetten. En je zult hierdoor de odds lichtjes beïnvloeden.

🏀 Ga op zoek naar de beste odds

Bookmakers hebben ieder op zich hun eigen specialisten en systemen om de odds voor een wedstrijd op te stellen. Daarom is het een goed idee om de quoteringen van de verschillende bookmakers uit onze lijst te vergelijken voor je een weddenschap plaatst.

Veelgestelde vragen over wedden op basketbal

Nog even een paar veelvoorkomende vragen over het wedden op basketbal.

Kan ik in Nederland legaal op basketbal gokken?

Ja, als je dit doet bij de bookmakers die een vergunning hebben van de Nederlandse Kansspelautoriteit of kortweg de Ksa.

Kan ik mijn welkomstbonus claimen als ik op basketbal wed?

Als je bookmaker geen bonusbeperking heeft voor het wedden op basketbal, zou dat geen enkel probleem moeten zijn.

Kan ik gokken op in Nederland gespeelde basketbalwedstrijden?

Voorlopig nog niet. De sport draait momenteel in Nederland op een laag pitje. Maar er is veel animo voor de buitenlandse competities. En er is ondertussen zelfs een samenwerking op til tussen Nederlandse teams en basketbalclubs in België.

Waar vind ik tips over de NBA?

Die kun je op het internet vinden, op gespecialiseerde websites over de NBA.

Waar kan ik gokken op basketbal in Nederland?

Je kunt legaal gokken op basketbalwedstrijden bij bookmakers die een vergunning van de Ksa bezitten, en ook het logo van deze controlerende overheidsorganisatie op hun site hebben.

Matthijs
24 artikelen
Matthijs houdt simpelweg van sport, met speciale interesses in voetbal en Formule 1. Ook leest hij graag over alles wat MotoGP en wielrennen betreft.