18+ | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | Commerciële inhoud

Wedden op Voetbal: Bekijk onze volledige review

Het wedden op voetbal zal dit najaar naar verwachting toegankelijker worden dan ooit in Nederland. Internationale bookmakers zullen waarschijnlijk een licentie kunnen krijgen en de wedmarkt flink opschudden. Lees verder om meer te weten te komen over wat je kunt verwachten van voetbal weddenschappen.

Wedden op voetbal

Het wedden op spelen gaat al vele duizenden jaren terug naar de Oude Egyptenaren en Chinezen die speelden voor geld. Het wedden op sporten werd populair in de Romeinse Tijd en die populariteit lijkt tegenwoordig alleen maar te groeien. Zeker sinds de komst van het internet is het wedden op voetbal explosief gegroeid dankzij de toegankelijkheid en de vele online aanbieders.

Het is vandaag de dag een immens grote markt waarin wereldwijd jaarlijks vele miljarden in rondgaan. De prognose is dat dat bedrag in de komende jaren alleen nog verder zal toenemen. Wat ook in Nederland te verwachten is als het straks nog eenvoudiger wordt om online te gokken door het groeiende aantal aanbieders.

Doordat voetbal over de hele wereld jaarrond gespeeld wordt met vele toernooien, competities, lokale en internationale wedstrijden en vele andere vormen, zal het wellicht geen verrassing zijn dat er een grote wedmarkt omheen is gegroeid.

Ondanks dat inzetten op voetbal in Europa een van de populairste wed markten is, zijn er mondiale verschillen in de populariteit. Voetbal wordt vrijwel overal gespeeld, toch zijn er andere sporten die de overhand hebben in sommige landen. Denk bijvoorbeeld aan American Football en basketbal in de Verenigde Staten, cricket in Groot-Brittannië, tafeltennis in China of honkbal in Japan. Toch is ook voetbal vertegenwoordigd in landen waar andere sporten er vandoor gaan met de titel van nationale sport of populairste sport.

Wedden op Voetbal

Soorten inzetten op voetbal

Om een beeld te schetsen over de diversiteit van wedden op voetbal zullen we ingaan op de meest voorkomende soorten inzetten voetbal weddenschappen.

Voltijd resultaat

Waarschijnlijk de meest populaire categorie bij gokken op voetbal, het inzetten op het eindresultaat. De bookmakers stellen odds aan de hand van de kansen van de twee teams. Vervolgens kun je inzetten op welk team je denkt dat wint of dat de wedstrijd zal eindigen in gelijkspel.

Let op dat het voltijd resultaat gaat om de stand na 90 minuten. Wanneer een voetbalwedstrijd verlengd wordt met extra tijd of penalties dan tellen deze niet mee.

Half-time resultaat

Het voetbalspel wordt gespeeld in twee helften van 45 minuten. Bookmakers geven je meestal de mogelijkheid om een voorspelling te doen over welk team de leiding heeft na de eerste helft van 45 minuten. Je kunt inzetten op welk team jij denkt dat voorstaat of op gelijkspel. Wanneer de rust begint weet je of je de voorspelling juist hebt en de weddenschap wint of niet.

Accumulator weddenschappen

Accumulator voetbal weddenschappen worden ook wel “accas” genoemd, wat alsnog wellicht niet logisch klinkt in de Nederlandse taal. Simpelweg gaat het hier om het inzetten op meerdere secties op hetzelfde wedformulier. Naarmate je meer categorieën selecteert voor een gecombineerde inzet, hoe meer het te winnen bedrag zal groeien. Je neemt immers een groter risico.

Wanneer je meer secties invult wordt de kans om te winnen aanzienlijk kleiner, maar als het je geluksdag blijkt te zijn dan kunnen de verdiensten aanzienlijk hoger uitpakken dan bij losse inzetten.

Totaal aantal doelpunten (‘under/over’)

Een andere inzet voetbal keuze is het inzetten op het totaal aantal doelpunten. Hiermee krijg je van een bookmaker vaak de mogelijkheid om in te zetten of het doelpuntentotaal meer of minder (“under/over”) zal zijn dan een bepaald aantal.

Je kunt bij deze odds inzetten op bijvoorbeeld “over 1.5”. Dit betekent dat als er 2 of meer doelpunten gemaakt worden je de weddenschap wint. Wanneer je inzet op “under 3.5” en er worden 3 doelpunten gescoord in totaal, dan verlies je de weddenschap.

Soms geven bookmakers ook een optie om in te zetten op even of oneven aantallen doelpunten. Daarbij zet je dus in tegen odds of je denkt dat het doelpuntentotaal eindigt in een even of oneven getal.

Exacte score

Bij het gokken op voetbal geven bookmakers je vaak de mogelijkheid om de exacte score van de wedstrijd te voorspellen.

Wanneer je denkt dat een wedstrijd bijvoorbeeld zal eindigen in 2-1, en inzet tegen de odds die daarbij gelden, dan kun je de weddenschap alleen winnen als de wedstrijd eindigt in 2-1. Elke andere eindstand zal resulteren in verloren voetbal weddenschappen.

Handicap wedden

Bookmakers kunnen bij wedden op voetbal de optie bieden om een voorspelling te doen door in te zetten op een handicap. Er zijn verschillende soorten handicaps, maar het principe komt neer op het toevoegen van een nadeel aan de prestaties van een (sterker) team. Of het toevoegen van een voordeel aan een (zwakker) team.

Met een handicap starten de teams niet langer op gelijke voet, als tijdens klassieke voetbal weddenschappen. Als je bijvoorbeeld inzet dat Team A wint met een handicap van -2 en de eindstand is 3-0, dan win je de weddenschap. Bij een stand van 3-1 verlies je omdat de stand door je handicap van -2 is geëindigd in 1-1 (dus gelijkspel).

Een populaire handicap is een Asian Handicap. Deze handicap sluit gelijkspel uit. Je kunt meestal inzetten op halve getallen als +0,5 of -0,5. Soms komen ook hele getallen voor, maar zelfs als de eindstand daardoor op gelijkspel eindigt is dit geen gelijkspel maar een “push” waardoor je niet wint, maar je de originele inzet vergoed krijgt.

Soms krijg je bij handicap wedden de mogelijkheid om in te zetten op kwart getallen. Dit heet een “split” handicap omdat je inzet op twee mogelijke uitkomsten door tussen twee halve getallen in te gaan zitten. Als je 10 euro op 0,75 in zou zetten is dat hetzelfde als 5 euro inzetten op 0,5 en 5 euro op 1,0.

Eerste/laatste doelpuntenmaker

Een bookmaker kan bij wedden op voetbal odds vaststellen gebaseerd op de kans dat een speler het eerste doelpunt maakt. Vervolgens kun je tegen die odds een inzet plaatsen op welke speler jij denk dat het eerste doelpunt zal scoren. Heb je het juist voorspeld? Dan win je de voetbal weddenschappen.

Hetzelfde geldt voor het maken van het laatste doelpunt. Hierbij zet je in volgens hetzelfde principe, maar dan zet je in op de speler waarvan je denkt dat die het laatste doelpunt maakt. Je zult pas weten of deze voorspelling juist is nadat de wedstrijd is afgelopen omdat er tot de laatste seconde gescoord zou kunnen worden.

‘Draw no bet’

Deze gokken op voetbal odds verwijderen de mogelijkheid tot gelijkspel bij voetbal weddenschappen. Vaak wordt de kans op gelijkspel nogal onderschat bij het inzetten op voetbal, toch komt het regelmatig voor. Met een ‘draw no bet’ is deze gelijke uitkomst uitgesloten.

Je zet in op het thuisteam of het uitteam en als je het juist hebt win je, bij een gelijke stand krijg je de inzet terug en heb je geen geld verloren. Als het andere team wint verlies je de weddenschap.

Overige inzetten voetbal weddenschappen

De bookmakers kunnen bij wedden op voetbal nog vele andere wed categorieën toevoegen of variaties toevoegen aan de bovenstaande opties.

Denk bijvoorbeeld aan “split betting” waarbij je inzet tussen twee uitkomsten in en je inzet verdeeld wordt over beide nabijgelegen uitkomsten. Een ander voorbeeld is dat een bookmaker meer opties toevoegt per tijdvak van de wedstrijd, bijvoorbeeld verdeeld over ieder kwartier. Of live weddenschappen waarbij je bijvoorbeeld kunt aangeven welke speler het volgende doelpunt maakt.

Deze opties en meer worden je wellicht kunnen aangeboden bij de bookmakers wanneer ze toegankelijk worden in Nederland.

Betting value

Het wedden op voetbal kun je op vele manieren doen en het ‘value betting’ is daar een bekende tactiek voor. Hierbij kijk je naar de waarde van de odds om je keuze te maken voor het maken van inzetten op voetbal. De bookmakers bieden odds aan die sterk kunnen verschillen en daarom is het raadzaam te kijken waar je de beste waarde krijgt aangeboden.

De favoriet om de wedstrijd te winnen zal relatief lagere odds krijgen, maar de favoriet wint niet altijd en daar komt ‘value betting’ van pas. Door een inzet op de hogere odds van het team met een lagere winkans te overwegen, zou dat winstgevender kunnen zijn dan wanneer je puur op de favoriet zou inzetten. Hierbij moet je goed je eigen onderzoek doen op de winkansen van de teams en berekenen.

Voetbal Weddenschappen

Inzetten voetbal odds uitgelegd

De odds bij wedden op voetbal staan voor de mogelijke verdiensten die je kunt winnen als je een inzet doet tegen deze waarde. De odds worden vastgesteld op basis van de kansen die een bookmaker toebedeelt aan bepaalde uitkomsten.

Om odds te lezen moet je rekening houden met de weergave van de odds. Dit gebeurt meestal op één van de volgende 3 manieren.

  • Decimale odds: Hier worden de odds weergegeven als waarde die je vermenigvuldigd met je inzet om de mogelijke winst te berekenen. Bijvoorbeeld de odds zijn 2.25 en je inzet is €10,-, dan is de mogelijke winst 2.25 x 10 = €22,50.
  • Fractionele odds: Deze odds worden weergegeven als een breuk. Bijvoorbeeld 10/1, dus voor elke ingezette euro zou je €10,- kunnen winnen, plus de euro die je inzet dus je zult €11,- ontvangen in dit voorbeeld. De som is: de teller (10) gedeeld door de noemer (1) = waarde (10) x inzet (1) = winst (€10,-) + inzet (€1,-) = te ontvangen bedrag bij een juiste voorspelling (€11,-).
  • Moneyline odds: Bij deze weergave, zie je odds weergegeven in een “+” of “-” waarde. Als de odds uitgedrukt worden in een “+” waarde, staat dat voor het bedrag dat je wint als je €100,- inzet. Bij een “-” waarde staat dat voor het bedrag dat je zou moeten inzetten om €100,- te winnen.

Uiteindelijk maakt de weergave van odds niks uit voor de mogelijke winst. De som is slechts anders, maar de uitkomst zal gelijk blijven. Veel bookmakers geven je de mogelijkheid om de weergave van de odds naar keuze in te stellen.

Hoe je wint met wedden op voetbal

Natuurlijk blijft wedden op voetbal onderhevig aan kansen en is er nooit een garantie tot winst. Gok daarom verantwoord en veilig en hou je aan de grenzen die passen bij de risico’s die je bereid bent te nemen. Om de winkans te vergroten zou je de volgende zaken kunnen overwegen bij het doen van je onderzoek voor het inzetten op voetbal.

Kennis van de sport

Als eerste zul je er baat bij hebben het voetbalspel door en door te kennen. Verdiep je in de spelregels, de kwaliteiten van verschillende teams en spelers, de sterke en zwakke punten van de teamopstellingen en meer. Gebruik deze informatie om vervolgens een vertaalslag te maken naar de betekenis voor de kansen op bepaalde uitkomsten. Dit is nog steeds geen garantie tot winst, maar het kan helpen bij het maken van weloverwogen inzetten op voetbal.

Ratio over impuls

Impulsief wedden op voetbal resulteert slechts zelden in succes. Zelfs als je geluk hebt is dat meestal slechts van korte duur. Door rationeel te handelen kun je verstandigere inzetten voetbal beslissingen maken op lange termijn. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de procentuele kansen van diverse wedstrijdsituaties.

Online kun je met een simpele zoekopdracht veel informatie krijgen wat zou kunnen helpen bij je onderzoek. Door deze kennis te benutten krijg je meer inzicht voor het maken van een minder impulsieve keuze bij het gokken op voetbal.

Overweeg verschillende bookmakers

Staar je niet blind op het aanbod van één bookmaker. Het is wellicht comfortabel en overzichtelijk om één bookmaker te gebruiken voor het wedden op voetbal. Toch zou het kunnen baten je horizon te verbreden en andere goksites te bekijken.

De odds kunnen sterk verschillen per aanbieder en per wedstrijd. Ook geven verschillende aanbieders regelmatig exclusieve boosts en bonussen aan spelers die je wellicht misloopt als je blijft hangen op je vertrouwde goksite. Natuurlijk zou deze loyaliteit ook beloond kunnen worden door je huidige bookmaker, maar het kan geen kwaad andere opties te bekijken.

Ken de wed markten/categorieën bij wedden op voetbal

Zoals je eerder in deze review hebt kunnen zien zijn de categorieën bij voetbal weddenschappen erg breed en divers. Door deze verschillende markten te kennen kun je een keuze maken voor de meest gunstige categorieën die passen bij jouw inzet voorkeuren.

Daarnaast zou het ook nog eens kunnen resulteren in betere resultaten. Wanneer je bijvoorbeeld niet verder kijkt dan inzetten op het winnende team zou je wellicht kansen mislopen op een hogere winst. Wellicht ben je zo overtuigd over de prestaties van een team, elementen van een wedstrijd of meerdere wedstrijden, dat je meer zou kunnen halen uit je weddenschap. Bijvoorbeeld door het plaatsen van gecombineerde weddenschappen.

Zet niet in puur om in te zetten maar alleen als de odds gunstig zijn

De odds kunnen sterk verschillen en daarom zijn ze niet altijd de moeite waard. Als je aan de odds kunt zien dat er een gedoodverfde winnaar is van een wedstrijd zullen de mogelijke verdiensten misschien zo laag zijn dat het het risico wellicht niet waard is. Ga dan na of er wellicht gunstigere categorieën beschikbaar zijn.

Daarentegen zou je een ‘ongunstige’ categorie wellicht in je voordeel kunnen laten werken, bijvoorbeeld door er een acca combinatie mee aan te vullen. Ga dus verstandig om met je inzetten op voetbal en zet niet enkel in om mee te wedden, maar door het maken van een weloverwogen beslissing die gunstige effecten zou kunnen hebben.

Top 8 wedden op voetbal goksites: aanbiedingen en bonussen

We hebben de onderstaande tabel samengesteld met onze top 8 wedden op voetbal goksites waar je straks waarschijnlijk kunt inzetten op voetbal vanuit Nederland.

Online bookmaker Voordelen Registreren
bet365

bet365

Details volgen binnenkort binnenkort
TOTO

toto

De enige bookmaker waar je kunt wedden op voetbal vanuit Nederland. Bezoek de website van de aanbieder.
betFIRST

Details volgen binnenkort binnenkort
Bwin

Logo van Bwin

Details volgen binnenkort binnenkort
Bet777

Details volgen binnenkort binnenkort
NetBet

Details volgen binnenkort binnenkort
Mr Green

Details volgen binnenkort binnenkort
LeoVegas

Details volgen binnenkort binnenkort

De aanbieders in de tabel zijn (met uitzondering van TOTO) nog niet toegankelijk vanuit Nederland. We verwachten dat de bookmakers vanaf oktober 2021 een goklicentie kunnen krijgen en daarna toegankelijk zullen worden voor het gokken op voetbal.

Live wedden odds

Veel aanbieders bieden steeds vaker de mogelijkheid om live te wedden op populaire voetbal weddenschappen. Vaak kun je de wedstrijd live kijken via een stream, voorzien van commentaar en statistieken. Door live in te zetten veranderen de odds gedurende het spel en is je timing erg belangrijk voor de waarde van de mogelijke verdiensten.

We verwachten deze functie ook te zien bij Nederlandse aanbieders. Er zullen wellicht voorwaarden gelden: inloggen, inzetten, geld hebben in je account… Ook zijn streams soms niet overal beschikbaar en afhankelijk van je locatie.

Hoe we de beste wedden op voetbal bookmakers selecteren

Om de beste gokken op voetbal bookmakers te selecteren kijken we naar alle eerder genoemde elementen in deze review. We bestuderen de aanbieders zorgvuldig en bekijken onder andere de volgende zaken tot in detail.

  • Wed aanbod en aanbiedingen
  • Odds
  • Wed markten en categorieën
  • Live Streaming
18+ | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | Commerciële inhoud