Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wet op de kansspelen: het wettelijk kader rond gokken in Nederland

Wet op de kansspelen

Een wijziging van de Wet op de kansspelen is al enkele jaren in de maak. Binnenkort zou het mogelijk zijn om legaal online te gokken bij buitenlandse bookmakers.

Wet op de Kansspelen

Kun je legaal online gokken in Nederland? Om die vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de Wet op de Kansspelen, die de gokmarkt regelt. In deze wet staat dat je een vergunning nodig hebt om kansspelen aan te bieden. De Kansspelautoriteit geeft deze vergunningen af en houdt toezicht op het aanbod in Nederland.

Er is echter nog geen wet die online gokken regelt. Internetgokken is dus nog steeds illegaal. Het blijkt erg ingewikkeld om de wet uit te voeren. Zo moet het verboden blijven om te wedden op sporten die gevoelig zijn voor matchfixing. Daarnaast is er een verhitte discussie over het belastingtarief dat gehanteerd zou worden.

Waar kun je legaal wedden?

Hoewel de Wet op de kansspelen zeer streng is voor gokbedrijven, zijn niet alle vormen van gokken verboden. In Nederland heeft een aantal exploitanten en merken een monopolie op het aanbod van kansspelen. Dit zijn binnenlandse bedrijven die door de staat worden gesteund.

Een aantal van deze aanbieders bieden hun kansspelen online aan. U kunt bijvoorbeeld online gokken op sportweddenschappen via Toto. Ook Runnerz biedt haar spelers de mogelijkheid om via internet te bieden op paardenraces.

Het is dus mogelijk om legaal online te gokken.

Online gokken in het buitenland legaal?

Omdat er in Nederland geen wettelijk kader is, geniet u geen adequate rechtsbescherming. Er is niemand die erop toeziet of de kansspelen eerlijk zijn voor u als Nederlander.

Aangezien deze buitenlandse gokbedrijven hier illegaal zijn, overtreedt u nog steeds de wet door op hun website te spelen. Wie betrapt wordt op deelname aan een illegaal kansspel riskeert een fikse boete.

law on online gambling

Regelgeving in de rest van Europa?

  • Belgie

In België zit de ziet de Kansspelcommissie toe op de organisatie van kansspelen in het land. Online gokken is in België legaal, mits de aanbieder van de kansspelen een vergunning heeft.

Om aan deze voorwaarde te voldoen, gaan veel buitenlandse bookmakers een samenwerking aan met Belcasinos SA. Ondanks een soepeler juridisch klimaat, staan veel operatoren toch op een zwarte lijst. Een bekende naam op deze lijst is William Hill.

  • Duitsland

In Duitsland is gokken illegaal en legaal tegelijk. Klinkt dat chaotisch? Op nationaal niveau is gokken in het land verboden. Toch kan de wetgeving in de verschillende deelstaten verschillen. Hierdoor kan online gokken in bepaalde staten toegelaten zijn, terwijl het eigenlijk verboden is.

  • Frankrijk

Ook in Frankrijk is online gokken legaal. De aanbieders van kansspelen moeten wel een vergunning aanvragen voor hun activiteiten. De meeste grote operatoren hebben dan ook een licentie in Frankrijk.

  • Het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is er de meeste vrijheid wat betreft online gokken. Het verbaast dan ook niet dat de grootste operatoren zoals William Hill en Ladbrokes uit het VK komen. De markt voor kansspelen wordt er gereguleerd door de Gambling Commission.

Aanpassing van Wet op de Kansspelen

Het Kabinet probeert al enkele jaren om de Wet op de Kansspelen aan te passen en online kansspelen te legaliseren. Het was voormalig staatssecretaris Fred Teeven die de kat de bel aanbond. Door online gokken te decriminaliseren wilde hij een veiligere omgeving creëren voor de Nederlandse gokkers.

Ook de staat zou hier kunnen profiteren via belastingen op deze kansspelen. Er is ook al een akkoord over het belastingspercentage voor online gokken.

De omstreden sponsordeal tussen Unibet en Wielerunie KNWU toont ook aan dat het politieke klimaat aan het veranderen is. Het is natuurlijk maar de vraag hoe de publieke opinie zal staan tegen de komst van deze buitenlandse gokbedrijven.

Willem
13 artikelen
Onze paardenrennen expert. Hij kijkt vrijwel elke grote race en als het kan, bezoekt hij ook graag deze evenementen.