18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wet op de kansspelen: het wettelijk kader rond gokken in Nederland

Sinds enkele jaren zit er een aanpassing van de Wet op de Kansspelen in de lift. Binnenkort zou het mogelijk zijn om legaal online te gokken bij buitenlandse bookmakers.

Wet op de kansspelen

Kan je legaal online gokken in Nederland? Om een antwoord te krijgen op die vraag moeten we kijken naar de Wet op de Kansspelen, die de gokmarkt reguleert. Deze wet bepaalt dat je een vergunning nodig hebt om kansspelen aan te bieden. De Kansspelautoriteit deelt deze vergunningen uit en controleert het aanbod in Nederland.

Er is echter nog geen wet die online kansspelen reglementeert. Internetgokken is dus nog altijd illegaal. Het blijkt erg complex te zijn om te wet in te voeren. Zo moeten het verboden blijven om te wedden op sporten die gevoelig zijn aan matchfixing. Bovendien is er een hevige discussie over het belastingstarief dat zou worden gehanteerd.

Waar kan je legaal wedden?

Hoewel de Wet op de Kansspelen erg streng is voor gokbedrijven, zijn niet alle vormen van gokken verboden. In Nederland hebben een aantal operatoren en merken een monopolie op het aanbod van kansspelen. Het gaat hier om binnenlandse bedrijven die gesteund worden door de staat.

Een aantal van deze operatoren bieden hun kansspelen online aan. Zo kan je via Toto bijvoorbeeld online gokken op sportweddenschappen. Ook Runnerz biedt zijn spelers de mogelijkheid om via het internet te bieden op paardenraces.

Het is dus wel mogelijk om op legale wijze online te gokken.

Online gokken in buitenland legaal?

Omdat er in Nederland geen legaal wettelijk kader bestaat, geniet je geen afdoende juridische bescherming. Er is niemand die erop toeziet of de kansspelen, voor jou als Nederlander, wel fair verlopen.

Omdat deze buitenlandse gokbedrijven hier illegaal zijn, overtreed je nog altijd de wet door op hun website te spelen. Wie betrapt wordt op het deelnemen aan een illegaal kansspel, riskeert een stevige boete.

wet op de online kansspelen

Regelgeving in de rest van Europa?

  • Belgie

In België zit de ziet de Kansspelcommissie toe op de organisatie van kansspelen in het land. Online gokken is in België legaal, mits de aanbieder van de kansspelen een vergunning heeft.

Om aan deze voorwaarde te voldoen, gaan veel buitenlandse bookmakers een samenwerking aan met Belcasinos SA. Ondanks een soepeler juridisch klimaat, staan veel operatoren toch op een zwarte lijst. Een bekende naam op deze lijst is William Hill.

  • Duitsland

In Duitsland is gokken illegaal en legaal tegelijk. Klinkt dat chaotisch? Op nationaal niveau is gokken in het land verboden. Toch kan de wetgeving in de verschillende deelstaten verschillen. Hierdoor kan online gokken in bepaalde staten toegelaten zijn, terwijl het eigenlijk verboden is.

  • Frankrijk

Ook in Frankrijk is online gokken legaal. De aanbieders van kansspelen moeten wel een vergunning aanvragen voor hun activiteiten. De meeste grote operatoren hebben dan ook een licentie in Frankrijk.

  • Het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is er de meeste vrijheid wat betreft online gokken. Het verbaast dan ook niet dat de grootste operatoren zoals William Hill en Ladbrokes uit het VK komen. De markt voor kansspelen wordt er gereguleerd door de Gambling Commission.

Aanpassing van Wet op de Kansspelen

Het Kabinet probeert al enkele jaren om de Wet op de Kansspelen aan te passen en online kansspelen te legaliseren. Het was voormalig staatssecretaris Fred Teeven die de kat de bel aanbond. Door online gokken te decriminaliseren wilde hij een veiligere omgeving creëren voor de Nederlandse gokkers.

Ook de staat zou hier kunnen profiteren via belastingen op deze kansspelen. Er is ook al een akkoord over het belastingspercentage voor online gokken.

De omstreden sponsordeal tussen Unibet en Wielerunie KNWU toont ook aan dat het politieke klimaat aan het veranderen is. Het is natuurlijk maar de vraag hoe de publieke opinie zal staan tegen de komst van deze buitenlandse gokbedrijven.