Op 9 januari gaat in Kameroen de 33e editie van de African Cup of Nations van start, met 1 jaar vertraging. Als u wilt wedden op het CAN 2022, bieden wij u voorspellingen voor elke groepswedstrijd en de eindfase, maar ook voor de groepen, de doelpuntenmakers, de uiteindelijke winnaar en andere sportweddenschappen acties op het toernooi.
Africa Cup of nations 2022 (2021) voorspelling, onze dagelijkse voorspellingen
De eerste dag van de Afrika Cup of Nations begint op 9 januari met een galawedstrijd tussen Kameroen en Burkina Faso in het Olembe Stadium. De wedstrijden van groep A gaan verder met Ethiopië en Kaapverdië.
De volgende dag zal Senegal het opnemen tegen Zimbabwe, terwijl Guinee een ontmoeting zal hebben met Malawi en Marokko zich echt zal testen tegen Ghana. Uiteindelijk zullen de Comoren hun eerste wedstrijd in de competitie tegen het Gabon van Aubameyang moeten spelen.
Titelverdediger Algerije neemt het op tegen Sierra Leone, gevolgd door Nigeria en Egypte. Soedan en Guinee-Bissau zullen ook tegenover elkaar staan.
Een andere confrontatie op de eerste dag is die tussen Tunesië en Mali. Mauritanië zal Gambia ontmoeten en Ivoorkust zal deze eerste dag van de CAN afsluiten tegen Equatoriaal-Guinea.
Voorspel je de winnaar van de Afrika Cup of Nations?
In 2019 wonnen de Algerijnen tegen het Senegal van Sadio Mané. Onder leiding van getalenteerde spelers als Riyad Mahrez wonnen de Fennecs de tweede Afrika Cup of Nations in hun geschiedenis, in Egypte, en onlangs nog de Arab Cup in Qatar.
Welk team zal de continentale competitie winnen?
De African Cup of Nations is uitgesteld vanwege de Covid-19 epidemie, maar het toernooi zal niet minder spectaculair zijn. Veel van de teams zijn hecht en getalenteerd, wat de competitie nog specialer zou moeten maken. Hoewel Algerije de logische favoriet is, kunnen teams als Ivoorkust en Senegal ook grote ambities koesteren. Nogmaals, het Afrikaanse continent bestaat uit grote ploegen, en het zal nodig zijn om waakzaam te blijven, zowel voor sommigen als voor anderen.
Senegal
Sadio Mané is een van de beste Afrikaanse spelers en de beste spelers ter wereld, maar Senegal is ook een natie vol talent. Een onfortuinlijke finalist tegen Algerije, de ploeg is sindsdien nog rijker geworden. Onder aanvoering van een aantal ervaren spelers die met hun clubs verschillende titels hebben gewonnen, kan het Senegal van Aliou Cisse rekenen op het evenwicht en de diepte van zijn ploeg om de formule te vinden en Senegal zijn eerste succes op het CAN te bezorgen.
Algerije
Het Algerije van Djamel Belmadi vestigt voortdurend nieuwe records. Als de leden van het team min of meer dezelfde zijn als bij de laatste CAN, hebben de spelers sindsdien meer ervaring opgedaan. Een ervaring die ook nu weer niet te verwaarlozen zal zijn tegenover hun tegenstanders. Met een reeks van 33 wedstrijden zonder nederlaag is Algerije opnieuw de favoriet om de titel te winnen.
Kameroen
Als gastland, maar ook als tweede meest succesvolle natie in de African Cup of Nations, is Kameroen een van die selecties die er bij elke African Cup of Nations voor strijden om zo ver mogelijk te komen. De winnaars van de editie 2017, de Ontembare Leeuwen, zijn thuis voor deze nieuwe editie. De mannen van Conceiçao, die in 2019 in de halve finales werden verslagen, hebben veel te bieden met spelers die op het hoogste niveau spelen, zoals Eric Maxim Choupo-Moting.
Egypte
Als de meest succesvolle natie in de competitie, wordt van Egypte altijd verwacht dat het aan het begin van het toernooi een kracht zal zijn om rekening mee te houden. Het team onder leiding van Mohamed Salah, dat thuis in de ronde van 16 werd verslagen op de Afrika Cup of Nations 2019, heeft ook veel te bieden. De Egyptische international heeft een zeer goede start van het seizoen gemaakt en er bestaat geen twijfel over dat hij zijn ervaring zal kunnen gebruiken om de toekomstige tegenstanders van de Farao’s uit te dagen. Na een zeer goede reeks van drie opeenvolgende overwinningen, in 2006, 2008 en 2010, had Egypte het moeilijk, ondanks een nederlaag in de finale in 2017.
Ivoorkust
Tenslotte mag ook Ivoorkust niet over het hoofd worden gezien. Net als de meeste van de bovengenoemde landen, beschikken de Olifanten over een talentenpool die alomtegenwoordig is in de Europese topcompetities. Na twee keer de Afrika Cup of Nations te hebben gewonnen, voor het laatst in 2015, heeft Ivoorkust een paar moeilijke jaren achter de rug. Maar nadat ze in 2019 in de kwartfinales werden uitgeschakeld door Algerije, hebben de Olifanten duidelijke tekenen van verbetering laten zien. Dit zal hen in januari enige geloofwaardigheid geven.
Wie zijn de buitenstaanders en waar zijn ze toe in staat?
Zoals in elke competitie zijn er evenveel teams die voor een verrassing kunnen zorgen en echte argumenten hebben. Zo hebben Nigeria, Marokko en Tunesië in het verleden al meegedaan met de vijf favorieten.
Nigeria
Nigeria is een outsider van grote kwaliteit die een van de favorieten voor het toernooi had kunnen zijn. Nigeria, dat in de halve finales werd verslagen door de uiteindelijke winnaars van de wedstrijd, kende niettemin een zeer goed CAN 2019. De Nigerianen zijn regelmatige deelnemers aan dit tweejaarlijkse evenement en zijn in staat om de top van de competitie te bereiken. Met getalenteerde spelers uit heel Europa, zoals Wilfred Ndidi, is het team ambitieus en terecht.
Marokko
Marokko staat 32e op de FIFA-ranglijst en is een van de ploegen die de meeste kans maken op dit huzarenstukje. Na het ontslag van Herve Renard hebben de Atlas Leeuwen een nieuwe bladzijde in hun geschiedenis ingeluid met de komst van Vahid Hallihodzic op de bank. De coach is ambitieus en heeft sinds zijn komst een reeks goede resultaten geboekt om Marokko nog meer eer te geven. Met getalenteerde spelers als Achraf Hakimi, Romain Saiss en Imran Louza kan de ploeg hopen verder te komen dan de ronde van 16, waar ze in 2019 door Benin op strafschoppen werden gestopt.
Tunesië
Van hun kant heeft Tunesië, dat voortdurend vooruitgang boekt, in 2019 grote dingen laten zien. Tunesië, dat in de finale werd uitgeschakeld door Senegal, heeft nog veel te bieden op het continentale toneel. Sinds hun overwinning in 2004 hebben de Eagles van Carthago niet meer deelgenomen aan een finale. Maar wat als de tijd was gekomen voor het team om nog hoger te dromen en de trofee opnieuw te winnen? De mannen van Mondher Kebaier, de tweede Afrikaanse natie op de FIFA-ranglijst, dragen hun steentje bij in de schaduw van de Algerijnse rivaal. Tunesië boekt vooruitgang en durft steeds meer naarmate de CAN nadert.
Kunnen we rekenen op verrassingen die alle voorspellingen teniet doen?
Van deze selecties wordt misschien niet verwacht dat ze de cut halen, maar ze kunnen dat wel:
- Mali heeft veel spelers die in Europa spelen. Op de 61e plaats van de FIFA-ranglijst, net achter Ivoorkust en Kameroen, is Mali in staat om het ver te schoppen. Ongelukkig bij de laatste 16 in 2019 tegen de Olifanten, zullen de Malinezen verder willen gaan. Ditmaal zullen zij kunnen rekenen op de weinige jonge spelers die in de ploeg zijn opgenomen en op de ervaring van hun managers.
- Met 4 CAN’s op hun naam, is Ghana altijd een geduchte natie. De Ghanezen, die op de 53e plaats van de FIFA-ranglijst staan, net voor Kameroen en Ivoorkust, hebben al meermaals de halve finales van de competitie bereikt. De Black Stars, die in 2019 in de ronde van 16 werden uitgeschakeld, hebben onder aanvoering van Andre Ayew nog veel te bieden op het internationale toneel.