Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansberekening in poker: het belang van odds en outs

Kansberekening is in een spelletje poker van levensbelang. Je odds bepalen immers jouw strategie doorheen het spel. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je jouw kansen kan berekenen.

Ooit al een pokerwedstrijd op televisie gezien? Dan heb je jezelf wellicht afgevraagd waarom de commentatoren altijd perfect weten wat de winstkansen van de spelers zijn. Wel, ze doen dat door heel eenvoudig de outs te tellen en op basis daarvan de odds te berekenen.

Wat zijn outs?

Tijdens een poker game probeer je jouw tegenstanders met een betere hand te overtreffen. Nu, outs zijn alle kaarten waarmee je jouw hand kan verbeteren. Een out is dus elke kaart die jou de beste hand kan geven. Aan de hand van de kaarten in je hand en die op de tafel, kan je voorspellen welke kaarten in de deck je nog moet hitten.

Om de tafel te kunnen lezen, moet je uiteraard alle pokerhanden kennen. Of klinkt dat al als Chinees voor jou? Maak je dan geen zorgen. Lees hier eerst over de beginselen van het poker indien je een kleine opfrissing nodig hebt.

Laten we verdergaan met een voorbeeld. Je hebt in je hand twee harten. Tijdens de flop krijg je er nog eens twee. Hoeveel outs heb je dan? We zullen alvast verklappen dat je kans maakt op een straight flush of royal flush. Je hebt nog een kaart met harten nodig. Snel tel je dat er nog negen harten in de deck zitten. Dat zijn negen outs.

Het volgende videofragment vat het bovenstaande nog even samen.

Hoe bereken je jouw odds?

Zonet leerde je hoe je jouw outs moet tellen. Aan de hand van deze outs kan je jouw odds in het spel berekenen. Het is belangrijk dat je tijdens deze berekening de kaarten van de tegenstander negeert. Alleen jouw kaarten zijn van belang. Je berekent je odds door het aantal resterende kaarten na de flop of de turn te verminderen met je outs.

Een voorbeeld: je hebt een paar van twee in je hand. Je hoopt te gaan voor een three of a kind. Er zit nog een paar van twee in de deck. Twee resterende kaarten betekent twee outs. Na de turn zitten er nog 46 ongeziene kaarten in de deck. 46 resterende kaarten min 2 outs maakt 44. De kans dat je dus een twee trekt is 44 op 2 of 22 op 1.

Hoe herken je goede odds?

Welke odds zijn goede odds? Je bent nu in staat om je kansen te berekenen in het spel. Maar hoe met je jouw kansenberekening interpreteren? Het is immers belangrijk om te weten hoe je odds jouw strategie in het spel kunnen bepalen. Moet je all-in gaan of kan je beter folden? Je kan het volgende als richtlijn onthouden:

  • Odds hoger of gelijk aan 2,5:1 zijn goede odds. Je kan dus zeker meegaan bij het bieden, of zelfs all-in gaan als je dat wenst.
  • Zijn je odds 3:1 of 4:1, dan ben je best voorzichtig bij het bieden.
  • Odds lager of gelijk aan 4,88:1 worden beschouwd als slechte odds. Hier raden we je aan om het minimale bedrag in te zetten of zelfs te folden.

Dit filmpje vat alles wat je moet weten over kansberekening in poker kort samen.

Het is belangrijk om je strategie te kunnen bepalen tijdens het poker. Door je odds te berekenen, neem je alvast voorsprong op je tegenstanders. Uiteraard blijft poker een kansspel, hoe goed je ook in kansrekenen bent.

Puck
43 artikelen
Puck is een grote voetbalfan die naast de sport ook een liefde heeft voor poker - zowel online als offline.