Poker is een tactisch spel, waarbij je als speler je tegenstanders goed moet bestuderen alvorens te handelen. Dit kan pas als je de basisprincipes goed onder de knie hebt. Je zult merken dat de basis eigenlijk niet zo ingewikkeld is. Jij kan ook poker spelen! In dit artikel zullen we je de belangrijkste pokerregels en de bekendste varianten uitleggen.
Texas hold´em: de bekendste variant
Texas hold´em poker is een vorm van poker spelen waarbij een speler de beste pokerhand van 5 kaarten probeert te krijgen, door een combinatie te maken van de twee gesloten kaarten in zijn eigen hand en de 5 gemeenschappelijke kaarten op tafel. De belangrijkste pokerregels die je moet weten gaan over pokerhanden en inzetrondes.
De waarden van pokerhanden
Kennis van de mogelijke pokerhanden en hun rangorde, is dus essentieel voor het spel. Er zijn 10 soorten pokerhanden mogelijk en die hebben verschillende waarden. De High hand heeft de laagste waarde en de Royal flush de hoogste. Hier volgen alle mogelijke pokerhanden bij elkaar:
Inzetrondes
Het spel gaat met de klok mee en begint bij de deler, een taak die bij elke pot een plaats opschuift. Links van de deler zitten de verplichte inzetten. De small blind (SB) en de big blind (BB). Deze verplichtte inzetten zijn nodig om het spel op gang te brengen. De BB is het dubbele van de SB en tevens de minimuminzet van de tafel. De hoogte van de blinds is van tevoren bepaald en loopt gedurende een toernooi op. Poker spelen bestaat vervolgens uit een aantal inzetrondes:
- Als de blinds zijn geplaatst krijgt iedereen 2 kaarten en begint de eerste inzetronde: de preflop. Hierin kan iedereen beslissen of ze met deze hand spelen. De blinds hebben al ingelegd, dus de speler links van de BB begint. Deze speler kan callen (hetzelde aantal chips inzetten), raisen door minstens het dubbele in te zetten, of all-in gaan. Hij kan ook folden en zijn kaarten teruggeven aan de deler.
- In de volgende ronde, de flop, worden 3 kaarten op tafel gelegd. Spelers kunnen deze combineren met hun eigen kaarten. De speler die begint kan checken (meegaan zonder de inzet te verhogen), inzetten, all-in gaan, of alsnog folden. De openingsactie gaat dan naar de volgende. Als de eerste speler inzet, moeten de spelers na hem folden, of eenzelfde of een hoger aantal chips inzetten. Als iedereen checkt, eindigt de ronde zonder inzet.
- Na deze ronde draait de deler de 4e gemeenschappelijke kaart om. Dit wordt de turn genoemd. Hierna begint de post-turn inzetronde die hetzelfde verloopt als de vorige ronde.
- De deler draait hierna de 5e en laatste gemeenschappelijke kaart om: de river. Hierna volgt de laatste inzetronde, de showdown. Als iedereen heeft ingezet, laten alle spelers hun hand zien, beginnend bij de speler die als laatste heeft ingezet. De winnaar is de speler met de beste combinatie van 5 kaarten uit de 7 mogelijke kaarten.
Limit en no limit
Texas hold´em is dus de bekendste en meest gespeelde vorm van poker. Binnen deze variant zijn er nog 2 mogelijkheden: Limit en no limit Texas hold´em. Eigenlijk spreken deze namen voor zich. Bij no limit kun je in elke ronde zoveel chips inzetten als je wilt, totdat je chips op zijn.
Bij limit Texas hold´em worden er grenzen gesteld aan de hoeveelheid chips je per keer mag inzetten. Dit maakt het spel iets moeilijker, omdat je tactischer moet zijn in de beslissingen over je inzet. Daarom is het voor beginners aan te raden om voor de no limit variant te kiezen.
Andere varianten
Wereldwijd zijn er allerlei soorten poker. Echter blijft het einddoel van iedere variant om met maximaal vijf kaarten een poker combinatie te maken die de score van de overige spelers overtreft. De basis pokerregels (volgorde van kaarten en handwaardes) blijven daarbij gelijk. De verschillen zitten met name in de manier van inzetten. De meest gespeelde varianten zijn onder te verdelen in 3 groepen:
- Draw poker: Iedere speler krijgt een aantal gesloten kaarten. Gedurende het spel kunnen één of meerdere kaarten vervangen worden door kaarten uit de pot.
- Stud poker: Iedere speler krijgt een aantal kaarten waarvan er één (of meer) open liggen en dus zichtbaar zijn voor iedereen. Er kunnen geen kaarten vervangen worden zoals bij draw poker. Een bekend voorbeeld is 7 Card Stud.
- Poker met gemeenschappelijke kaarten: Iedere speler krijgt één of meer eigen kaarten, waarna er één of meer kaarten opengedraaid worden (de community cards of ‘the board’). Spelers kunnen hun eigen kaarten combineren met de open kaarten om de beste combinatie van vijf te vormen. Texas Hold’em en Omaha zijn de bekendste voorbeelden.
Enkele voorbeelden:
Five Card Draw
De spelers krijgen ieder 5 kaarten, waarna iedereen mag inzetten totdat niemand meer verhoogt. Je kan ook folden. Vervolgens bepaalt iedere speler of hij kaarten wil ruilen. Het gewenste aantal kaarten wordt weggelegd en vervangen door eenzelfde aantal kaarten van de stapel. Daarna kan er weer ingezet worden. Als niemand meer verhoogt openen de spelers hun pokerhanden. Er zijn geen gemeenschappelijke kaarten zoals Texas Hold ’em die heeft.
7 card stud
Iedere speler krijgt 2 gesloten kaarten en een open kaart. Degene met de laagste open kaart begint de biedronde waarbij folden niet mag. Dan krijgt iedere speler een extra open kaart waarna er weer een biedronde volgt met als verschil dat er twee keer de limiet geboden mag worden als degene die moet beginnen een pair heeft.
Na de nieuwe open kaart wordt dit proces nog twee maal herhaald waarbij je de laatste keer weer een gesloten kaart krijgt. Elke speler heeft nu 3 gesloten en 4 open kaarten. De spelers maken nu een zo hoog mogelijke combinatie.
Omaha
Het verschil met de pokerregels van Texas hold´em is dat de spelers hier allemaal 4 kaarten krijgen in plaats van 2. Vervolgens worden er 5 kaarten open op tafel gelegd. De spelers maken nu een zo hoog mogelijke combinatie van maximaal vijf kaarten uit twee van de vier eigen en drie van de vijf open kaarten.
Strategie
Kennis van de pokerregels alleen is niet genoeg. Poker spelen is een combinatie van geluk en tactiek. Het gedeelte dat niet door geluk wordt bepaald is strategie en dat kun je oefenen. Een aantal nuttige strategieën zijn:
Kansberekening
Een goede pokerspeler is in staat de geluksfactor zoveel mogelijk te beperken door de poker grondbeginselen van kansberekening goed te beheersen. Hij moet bijvoorbeeld weten hoe groot zijn kans is om met een van de laatste gemeenschappelijke kaarten nog een flush te scoren, om op basis daarvan een beslissing te nemen die mogelijk winstgevend is.
Voorbeeld: Heb je in je hand de kaarten 4, 5, 6, 7 dan levert zowel een 3 als een 8 een straat op. Heb je daarentegen 3, 5, 6, 7 dan levert alleen een 4 een straat op. Ogenschijnlijk zijn je kansen met die 2 pokerhanden gelijk, maar dat is niet zo.
Psychologie
Hoe kun je zo vaak mogelijk de juiste beslissing nemen? Hier speelt psychologie een grote rol. Het is belangrijk de speelstijl van je tegenstander goed te kennen. Als je de zwakke en sterke punten van je tegenstander kent, kun je deze uitbuiten en is het mogelijk dat je ook met slechtere kaarten de pot wint, door bijvoorbeeld op het juiste moment te bluffen.
Positie aan tafel
Voor beginners kan dit veel uitmaken. De deler positie is voordelig, omdat deze pas als laatste hoeft te spelen en dus goed kan kijken wat zijn voorgangers gedaan hebben. De blinds zijn lastiger, omdat je dan in het begin moet inzetten en de acties van anderen nog niet kunt meenemen in je beslissing. Het is dus zaak om in die positie wat voorzichtiger te zijn.
Pokerface
Een essentieel element van deze sport, wat van het begin af aan belangrijk is om je eigen te maken. Het is belangrijk je emoties en spanning niet te tonen, omdat je tegenstanders daar veel uit kunnen aflezen. Focus is hierbij van groot belang. Dit voorkomt dat je teveel signalen afgeeft over de kaarten die je in je hand hebt.
Vooruitgang boeken: onze tips
Veel oefenen
Zoals zo vaak geldt bij het leren van nieuwe dingen: oefening baart kunst! Je kunt je de bovengenoemde strategieën pas goed eigen maken als je een beetje ervaring hebt. Dus probeer zoveel mogelijk te spelen in zoveel mogelijk verschillende settings: verschillende spelers, offline, online, etc.
Speel niet iedere kaart
Beginnende pokeraars hebben de neiging om met alle kaarten die ze krijgen te spelen. Eén van de eerste dingen die je moet leren is dat je niet met elke eerste set kaarten door hoeft te spelen. Heb je kaarten in je hand die onvoldoende uitzicht bieden op winst? Fold dan gerust. Je bespaart op deze manier veel geld op spellen die eigenlijk geen goede kans hebben.
Gebruik de raise-optie
Het is verleidelijk om te callen of checken, terwijl het vooral in de eerste inzetrondes loont om te raisen. Stel je hebt een heer en een vrouw. De kans dat een tegenstander met lage kaarten verder in het spel een pair maakt is reëel. Als jij dan geen combinatie hebt gemaakt verlies je. Als je meteen raist, jaag je de meeste tegenstanders met lage kaarten al weg.
Tight vs. agressive
Een goede aanpak voor beginners in poker spelen. Tight betekent hier dat je niet onnodig inzet, maar leert op het juiste moment te folden. Agressive betekent dat je niet bang bent in te zetten en te raisen bij een goede hand. Dit werkt minder goed tegen een ervaren opponent, omdat die het zal merken. Toch is het een goed uitgangspunt, zeker in combinatie met gedoseerd bluffen.
Speel online poker met bet365
Vanaf oktober 2021 is bet365 legaal in Nederland. De zeer populaire site voor casino- en sportweddenschappen heeft staat bekend om zijn diverse spelaanbod en je kunt ook bij bet365 poker spelen.
Er zijn veel speelopties beschikbaar voor zowel beginners als voor de meer ervaren.