18+ | Please play responsibly | Terms and Conditions apply | Commercial Content

Death pool betting: wedden op de dood van een ander

Vergeet online poker en gokken op sportwedstrijden. Er valt geld te verdienen door te wedden op het mogelijke sterfjaar van celebrity’s. Denk jij te weten wanneer Kirk Douglas zal komen te overlijden? Waag dan nu je kans met celebrity death pool.

Wat is ‘death pool’ in hemelsnaam?

UpC8T

In de categorie bizarre weddenschappen spant dit spel misschien wel de kroon. Het basisprincipe achter death pool – of dead pool – is eenvoudig: je probeert te raden wanneer iemand zal overlijden.

We veronderstellen dat het spel al enkele jaren bestaat. Zo schijnt het dat mensen in de middeleeuwen gokten wanneer de paus ten hemel zou rijzen. Helaas ontbreekt ons het bewijsmateriaal om dat verhaal hard te maken. Hoe dan ook, Celebrity death pool is de hedendaagse variant van het spel. Elk jaar proberen mensen overal ter wereld te raden welke celebs hun einde tegemoet gaan.

Hoe speel je dit grimmige spel?

Heel eenvoudig. De deelnemers stellen aan het begin van het jaar een lijst. Op die lijst staan een aantal celebs van wie ze vermoeden dat ze gauw het hoekje om zullen gaan. Bij elke juiste gok verdien je punten. Wie aan het einde van het jaar de meeste punten heeft verzameld, strijkt de jackpot op.

Helaas is niet elke celeb evenveel waard. Hoe minder waarschijnlijk iemands dood is, hoe meer punten je verdient. Neem nu het plotse overlijden van Paul Walker in 2013. Zijn ongelukkige dood was een schok voor heel wat filmliefhebbers. Toch zullen er alle waarschijnlijkheid ook enkele ‘death poolers’ op zijn graf gedanst hebben.

Elke zichzelf serieus nemende ‘death pooler’ bereidt zijn of haar weddenschap grondig voor. Dat doe je door bijvoorbeeld heel nauwgezet het celebrity nieuws te volgen. Zo kan je uit de levensstijl van een celeb heel wat afleiden.

Is het een game op leven en dood?

Om eerlijk op die vraag te antwoorden: nee. Het spel kan eigenlijk best saai zijn. Je moet immers een heel jaar wachten voor je de resultaten van het spel weet. Daarnaast heeft elke website zijn eigen spelregels. Vooral het begrip ‘dood zijn’ staat tussen de deelnemers fel ter discussie. Bijvoorbeeld iemand die sterft op de operatietafel, maar daarna weer gereanimeerd wordt. Die persoon was technisch gezien toch even dood?

Dead pool betting

Een verderfelijk spel?

Vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn er veel liefhebbers van het spel. Ondanks de stijgende populariteit krijgen dead pools heel wat kritiek.  Tegenstanders vinden dat het spel getuigt van ‘slechte smaak’ bij de deelnemers. Toegegeven, je moet je normen en waarden wat aan de kant schuiven voor dit spel. Je probeert immers geld te verdienen op de kap van een ander. En nee, deelnemers mogen het lot ook geen handje helpen. Het spel is zo al ziek genoeg.

Waar kan je meedoen?

Heb je toch zin gekregen om mee te doen? Vandaag vind je de grootste dead pools op het internet. Enkele voorbeelden zijn deadpool.rotten.comdougstanhopescelebritydeathpool.com en stiffs.com. Ga gerust je gang.