Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Betting exchange – Wat is het precies?

De Betting Exchange is voor veel mensen een nieuw begrip. Toch wel een beetje opmerkelijk, aangezien je de mogelijkheid hebt om hogere quoteringen te krijgen dan bij de traditionele wedkantoren. In werkelijkheid werkt het een beetje hetzelfde als de aandelenbeurs. In dit blog zullen wij haarfijn aan jou uitleggen wat de Betting Exchange nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn..

Wat is de Betting Exchange en hoe werkt het?

De Betting Exchange is een nieuw concept in de internationale wereld van sportwedden. Je kunt het een beetje vergelijken met de aandelenmarkt; er is namelijk sprake van vraag en aanbod. Als gebruiker heb je namelijk ook de mogelijkheid om weddenschappen aan te bieden aan andere spelers. Ook heb je de mogelijkheid om weddenschappen aan te gaan als bij normale bookmakers.

Dit is het grootste verschil met traditionele wedkantoren, waar je alleen maar weddenschappen kunt kopen. Bij de Betting Exchange heb je als gokker de mogelijkheid om te “backen” of te “layen”. Dit zijn twee verschillende varianten, die erg verschillen van elkaar. Om een beter beeld te schetsen gaan we een voorbeeld gebruiken van een fictieve wedstrijd tussen Manchester City en Chelsea. Wint Manchester City, dan is de quotering 1.80.

Betting Exchange Nederland

Voorbeeld “backen”

Hierbij “koop” je als het ware een team bij een sportweddenschap. Dit is in principe niets anders, als het inleggen voor een weddenschap bij een gewone bookmaker als TOTO of bet365. Op dat moment sluit je een weddenschap af tegen een bedrag naar jouw keuze.

Om het bovenstaande voorbeeld te gebruiken, koop je Manchester City en zet je € 1 in. Wint Manchester City dan ook daadwerkelijk, krijg je € 1,80 uitbetaald. Dit is dus hetzelfde concept als bij een bookmaker.

Voorbeeld “layen”

Ook kan je ervoor kiezen om te “layen”. In dat geval verwacht je juist geen winst van de blauwe helft van Manchester. Je verwacht in dit geval dat Chelsea wint. Je wilt dus dat iemand ingaat op jouw weddenschap dat Manchester City gaat winnen. In dat geval heb jij namelijk gelijk, terwijl degene die jouw weddenschap aangaat er juist langs zit. Hiervoor biedt je bijvoorbeeld € 100 aan tegen een quotering van 1.30.

Wint Chelsea in dit geval, dan win je als aanbieder € 100 (min de eventuele commissie), aangezien degene die de weddenschap heeft aangenomen zijn geld heeft verloren. Wint Chelsea echter niet, dan verlies je jouw geld. In dit geval verlies je dan € 30 (want € 100 x 1,30 minus de inzet van € 100 = 30).

Als “layer” neem je dus als het ware de rol van de bookmaker over.

Is de Betting Exchange legaal in Nederland?

Sinds 1 oktober 2021 is de Betting Exchange legaal in Nederland. Echter moeten aanbieders hiervoor, vanzelfsprekend, wel een vergunning hebben. Momenteel zijn er nog geen aanbieders op de Nederlandse markt die de Betting Exchange als onderdeel hebben van hun soorten weddenschappen, maar wij verwachten dat hier snel verandering in zal komen.

Alleen bij TOTO is het mogelijk om weddenschappen aan te bieden, al is dit niet in de traditionele Betting Exchange vorm.

De verschillen tussen traditionele bookmakers en de Betting Exchange

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen bookmakers en de Betting Exchange. Deze zullen we hieronder even op een rijtje zetten.

Beperkt aanbod bij de Betting Exchange

Misschien wel het grootste verschil tussen de bookmakers en de online Betting Exchange is dat het aanbod op de Betting Exchange vaak een stuk kleiner is dan het aanbod van de traditionele bookmakers. Hierdoor zijn voornamelijk de grote wedstrijden interessant bij de Betting Exchange. Omdat de online Betting Exchange afhankelijk is van andere spelers kan het wel eens voorkomen dat er kleinere wedstrijden zijn, zonder wedopties.

Bij bookmakers als bet365 is het aanbod haast onbeperkt. De bookmakers hebben grotere geldpotjes en zijn daarom in staat om heel veel verschillende soorten weddenschappen aan te bieden. Bij de Betting Exchange is dit echter vaak niet het geval, dit komt met name vanwege de liquiditeit die, zeker bij kleinere wedstrijden, enorm beperkt is. Dit betekent ook dat jij als speler hier niet onbeperkt op kan inzetten.

Ook kan het hierdoor lastig zijn om speciale soorten weddenschappen, zoals Asian handicaps, value bets of each way weddenschappen, te vinden. In plaats daarvan is de kans groot dat je weddenschappen voor duidelijke doelpuntenmakers of de winnaar van een wedstrijd vindt.

Online Betting Exchange Nl

Spelen tegen andere spelers

Een verschil tussen de bookmaker en de online Betting Exchange is de persoon waar je tegen speelt. Bij bookmakers is het doel om te winnen van de bookmaker en speel je ook tegen de bookmaker. Bij de Betting Exchange speel je echter tegen een andere speler, die waarschijnlijk ook als individu zijn weddenschappen afhandelt. Dit leidt dus tot verschillende en unieke blikken op verschillende wedstrijden en de quoteringen zijn hierom dus ook erg verschillend op de online Betting Exchange.

Limitering qua inzet

Het laatste belangrijke verschil is de inzetlimiet, waar traditionele bookmakers af en toe gebruik van maken. Zeker bij winnende spelers komt het vaak voor dat er bepaalde limieten worden ingesteld, om zo de winsten een beetje te beperken. Verliezende spelers worden daarentegen vaak aangemoedigd om nog meer geld in te zetten met persoonlijke aanbiedingen en bonussen.

Bij de online Betting Exchange is er sprake van een vaste commissie die de Betting Exchange krijgt. Voor hun maakt het dan ook niet uit of je wint of verliest. Voor elke wedstrijd krijgen zij een commissie van degene die de sportweddenschap weet te winnen. Bij de Betting Exchange zit er dus geen limiet aan verbonden en ben je vrij om in te zetten wat je wil.

Is de Betting Exchange veilig en betrouwbaar?

Ja, zolang je gebruik maakt van een betrouwbare partij hoef je je nergens zorgen om te maken. Er zijn verschillende bookmakers die een Betting Exchange optie hebben. Om zeker te weten dat je een veilige aanbieder te pakken hebt, kun je het beste even beoordelingen van anderen opzoeken, alvorens je een account gaat creëren.

Betting Exchanges werken zo dat beide partijen tijdens het aangaan van een weddenschap geld inleggen in een potje en dat de winnaar deze pot dan na afloop ontvangt. De verliezer heeft dus geen mogelijkheid om zijn inleg te annuleren en terug te krijgen.

Betting Exchange Nederland – FAQ’s

Waar kan ik een Betting Exchange vinden?

Op internationaal gebied is Betfair de grootste en meest bekende aanbieder van de zogeheten Betting Exchange, echter hebben zij aangegeven geen vergunning aan te vragen voor de Nederlandse markt. Nederlandse klanten zullen dus op zoek moeten gaan naar andere aanbieders. Eén hiervan is Orbit, een partij die bij onze oosterburen ook erg populair is.

Kan ik de Betting Exchange combineren met traditionele wedkantoren?

Ja! Vaak wordt dit gedaan door ervaren gokkers. Het idee hierachter is dat je hoe dan ook winst maakt op een specifieke wedstrijd. Dit kan je bereiken door in te zetten bij een traditionele bookmaker als bij een online Betting Exchange.

Waar kan ik de hoogste quoteringen vinden?

Over het algemeen biedt de Betting Exchange hogere odds aan dan de bookmakers. Dit komt doordat de bookmakers vaak een marge moeten plaatsen op elke weddenschap die zij aanbieden. Zo kunnen zij namelijk gegarandeerd geld verdienen.

Bij een voetbalwedstrijd kan je bijvoorbeeld inzetten op het aantal doelpunten. De kans dat er een even aantal doelpunten valt, is 50-50. Je zou dus verwachten dat je 2 keer je inzet terug zou krijgen, echter is dit bij bookmakers vaak niet het geval. Je ziet dan vaak dat er een quotering van rond de 1.90 wordt aangeboden. Het verschil tussen de precieze quotering en 2 is de marge die door bookmakers gerekend wordt.

Op de online Betting Exchange zul je voornamelijk zien dat er quoteringen van 2 worden aangeboden. Hier zit echter de commissie nog niet in. Hoe hoog de commissie precies is, verschilt per aanbieder. In plaats van het uitrekenen uit je hoofd kun je ook gebruik maken van onze bet calculator. Hiermee kun je de meeste weddenschapsoorten eenvoudig berekenen.

Hoe werkt de commissie?

Als je een weddenschap winnend weet af te sluiten moet je een commissie afstaan aan de organisatie die achter de online Betting Exchange zit. Vaak ligt het commissiepercentage rond de 5%. De Betting Exchange krijgt dus altijd commissie, ongeacht het resultaat van de weddenschap.

Kan ik accumulators plaatsen op de Betting Exchange?

Ja, dit is ook op de online Betting Exchange mogelijk. In principe werkt een accumulator weddenschap hetzelfde als bij de traditionele wedkantoren Op basis van jouw verschillende weddenschappen wordt de eindquotering bepaald. Jouw potentiële winsten worden dan overzichtelijk weergegeven en dan kan je beslissen of je tevreden bent met deze nieuwe, unieke quotering.

Erick
33 artikelen
Erick heeft een passie voor voetbal en sport over het algemeen. Hij heeft een goede kennis van de Nederlandse gokmarkt en zorgt ervoor dat hij altijd de laatste ontwikkelingen omtrent legale gokaanbieders weet. Zo zorgt hij met het Kelbet team ervoor dat de beste informatie beschikbaar is voor onze bezoekers.