Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Dit zijn de bekendste buitenlandse bondscoaches in de voetbalwereld

IMAGO / VWPics

Een buitenlandse bondscoach is niet voor elke land even gebruikelijk. In Nederland was dit vroeger heel normaal, maar met Ernst Happel (1977-1978) als meest recente buitenlandse bondscoach is het al even geleden sinds er iemand van buiten ons kikkerlandje aan het roet staat bij Oranje. Maar hoe zit dit nou bij andere landen? Kelbet zet dit even voor je op een rijtje.

Portugal

Bondscoach: Roberto Martinez uit Spanje

Portugal heeft lange tijd enkel Portugese bondscoaches gehad. Het is voor het Europese land erg vreemd om een buitenlandse coach te hebben en dat is pas twee keer eerder gebeurd, met Felipe Scolari (2003-2008) als meest recente bondscoach. De Spaanse Roberto Martinez nam recentelijk het stokje over van Fernando Santos, die na het WK in Qatar zijn spullen mocht pakken van de Portugese voetbalbond. Portugal werd toen in de kwartfinale uitgeschakeld door Marokko. Martinez was eerder bondscoach van België, waar hij wisselvallige resultaten behaalde. Het wordt dus nog afwachten hoe hij het gaat doen voor de Portugese nationale ploeg.

“IMAGO/HMB-Media”

Colombia

Bondscoach: Nestor Lorenzo uit Argentinië

De Argentijnse Nestor Lorenzo is pas sinds kort bondscoach van Colombia. Hij werd in juli 2022 aangesteld door de Colombiaanse voetbalbond, nadat hij eerder coach was van Melgar in Peru. Hij heeft zijn eerste drie wedstrijden als Colombiaanse bondscoach allemaal gewonnen en na de teleurstelling van het missen van het WK zal het doel van Colombia zijn om het WK in 2026 te behalen. Dit zal dan onder de Argentijnse oefenmeester moeten gebeuren en zover lijkt hij aardig op weg om mooie resultaten te behalen met Colombia.

Iran

Bondscoach: Carlos Quieroz uit Portugal

Opvallend is dan weer dat Iran een Portugese coach heeft. Carlos Quieroz zit sinds september 2022 bij de Iranese voetbalbond, nadat hij eerder ook al tussen 2011 en 2019 coach was van Iran. Toen behaalde hij onder meer de halve finale van de Asia Cup en wist hij zich in 2014 en 2018 te plaatsen voor het WK, waar Iran in de groepsfase werd uitgeschakeld. Iran had tussenin de twee periodes van Quieroz onder meer ook de Belgische Marc Wilmots aangesteld. Wilmots is vandaag echter actief als manager bij Raja Club Athletic, dat vorig jaar tweede eindigde in de Marokkaanse competitie.

“IMAGO/Xinhua”

Hongarije

Bondscoach: Marco Rossi uit Italië

Marco Rossi is al sinds 2018 de bondscoach van Hongarije. De Italiaan was eerder al voor Budapest Honved actief als coach, maar zijn aanstelling door de Hongaarse voetbalbond kwam toch als een redelijke verassing. Onder Rossi heeft Hongarije zich mooi opgebouwd en wisten zij met name in de Nations League en op het EK zich goed te laten zien. Op het EK in 2021 speelde Hongarije gelijk met Frankrijk en Duitsland en recentelijk wisten zij bijna de Final Four van de Nations League te bereiken, nadat er onder meer twee keer van Engeland werd gewonnen. Het was uiteindelijk het Rossi’s thuisland die ervoor zorgden dat de Hongaren niet hun groep wisten te winnen.

“IMAGO / Independent Photo Agency”

Ecuador

Bondscoach: Gustavo Alfaro uit Argentinië

Ecuador was een van de weinige landen op het WK met een buitenlandse bondscoach. De tegenstander van Oranje heeft met Gustavo Alfaro een Argentijnse coach aan het roer. Alfaro werd aangesteld in augustus 2020 en sindsdien heeft hij erg goed gepresteerd met Ecuador. Hij won de openingswedstrijd van het WK en speelde ook gelijk tegen Oranje. De Copa America was een minder groot succes, met 3 punten uit 5 wedstrijden. De kwalificatie voor het WK verliep wel erg soepel. Na Brazilië en Argentinië, was Ecuador al snelste Zuid-Amerikaanse land gekwalificeerd.

Saudi-Arabië

Bondscoach: Hervé Renard uit Frankrijk

Hervé Renard is al sinds 2019 de bondscoach van Marokko. Eerder coachte hij ook sinds 2016 Marokko. Met beide landen presteerde hij erg goed. Met Marokko bereikte hij tweemaal de knock-outfase van de Afrika Cup, al werd hij hierin al snel uitgeschakeld. Ook wist hij de groepsfase van het WK van 2018 te bereiken, al werden ze hierin uitgeschakeld en deden ze het een stuk minder dan op het afgelopen WK. Met Saudi-Arabië wist Renard nog niet goed te presteren op de Arab Cup of Gulf Cup, maar de fameuze overwinning op Argentinië in de groepsfase was misschien wel het grootste succes uit het Saudische voetbal aller tijden. Verder wist Renard zich met Saudi-Arabië te plaatsen voor de Asia Cup die in juni en juli van dit jaar gespeeld zal worden.

“IMAGO / Shutterstock”

Chili

Bondscoach: Eduardo Berizzo uit Argentinië

Berizzo is de huidige bondscoach van Chili, al is het maar de vraag hoe lang hij zijn baan weet te behouden. De Argentijnse oefenmeester is sinds mei 2022 actief voor de Chileense voetbalb0ond, maar hij wacht na 7 wedstrijden nog steeds op zijn eerste overwinning. In vriendschappelijke, en dus irrelevante, wedstrijden verloor hij viermaal en speelde hij drie keer gelijk. Evenals Colombia wist Chili zich niet te plaatsen voor het WK en het doel van Chili zal dus ook zijn om zich te plaatsen voor het WK van 2026 in Noord-Amerika.

Björn
471 artikelen
Björn is een expert op het gebied van sportweddenschappen. Met een persoonlijke interesse in wedden en tips is Björn een grote voetballiefhebber.
Geplaatst in Nieuws, Voetbal, Voetbal Nieuws