Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Eredivisietrainers het vaakst ontslagen op 22 maart

Marco van Basten
©IMAGO / Revierfoto

Oefenmeesters gemiddeld 625 dagen in functie
Heracles het meest loyaal naar trainers

Onderzoek door Kelbet.nl naar de aanstelling en vertrek van trainers in de Eredivisie, over een periode van 10 jaar, laat zien dat de gemiddelde duur van het trainerschap een jaar, acht maanden en 20 dagen bedraagt.

Dick Advocaat het vaakst ingehuurd

In totaal werd door de 18 clubs 128 keer een trainer ingehuurd in 10 jaar, een gemiddelde van 7,1 trainer per club. 87 verschillende trainers waren actief in deze periode bij een van de huidige Eredvisieclubs. Dick Advocaat was de meest ingehuurde trainer met vijf trainerschappen.

Duur Eredivisie Trainerschappen

Heracles loyaal

Heracles Almelo was het meest loyaal naar zijn trainers, die gemiddeld 1091 dagen in functie bleven. Ajax en FC Groningen volgen als loyale nummer twee en drie. De minst loyale werkgever was NEC Nijmegen waar trainers na gemiddeld 371 dagen weer op straat stonden, gevolgd door Go Ahead Eagles, beiden versleten tien trainers in tien jaar tijd.

Marco van Basten kortste loopbaan

De langstzittende trainer was Frank de Boer bij Ajax. Hij wist 2033 dagen vol te maken als oefenmeester in Amsterdam. Jurgen Streppel hield het 1826 dagen vol bij Willem II en John van den Brom diende 1735 dagen bij AZ.  De kortste loopbaan was die van Marco van Basten bij AZ Alkmaar, waar hij het na 76 dagen voor gezien hield.

Marco van Basten
©IMAGO / Revierfoto

22 maart bijltjesdag

Aan ieder trainerschap komt een einde en soms is dat abrupt gedurende een seizoen. Van de dagen waarop trainers worden ontslagen is 22 maart de meest voorkomende met vier vermeldingen. December en maart zijn de maanden waarop de meeste ontslagen vallen onder trainers.

Methodologie

Kelbet.nl keek naar trainers die actief waren tussen 1 januari 2012 en trainers actief op 1 januari 2022. De clubs die in het overzicht zijn opgenomen zijn de clubs die in seizoen 21/22 actief zijn in de Eredivisie. Interimtrainers en trainers die zijn aangesteld om in een korte termijn van drie maanden of minder het seizoen af te maken zijn niet opgenomen in het onderzoek.

Matthijs
24 artikelen
Matthijs houdt simpelweg van sport, met speciale interesses in voetbal en Formule 1. Ook leest hij graag over alles wat MotoGP en wielrennen betreft.