Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Gesprek met Marcus Allbäck

Twenty years ago, on October 24, 2001, Heerenveen played a legendary game at home against Ajax with a resounding 5-1 victory . On the eve of the same encounter at the Abe Lenstra Stadium, Marcus Allbäck, the Swedish striker of yore and legend with the Frisians, looks back on his part in the game and looks ahead to the upcoming game on October 16 in a conversation with Kelbet.nl .

Heerenveen will meet Ajax on October 16. That reminds us of the legendary game you played in 2001. Can you guide us through the game in terms of tactics, preparation and offensive plans?

Marcus Allbäck:
“We were in a flow and it didn’t matter who we played against.”
“I don’t think we lost that season at home.”

“Of course I remember that match well! At the time, we were in fantastic form as a team, it’s hard to explain, we were in a “flow” that was a pure joy to experience! It felt like it didn’t matter which team we played against – we were going to win, and we did a lot! Especially at the Abe Lenstra Stadium – I don’t think we lost that season at home! So the tactics were the same as the games before – full speed ahead! With our amazing fans behind us, just fight and run for 90 minutes! That season we scored a lot of goals, and for me as a striker, to have a lot of good opportunities to score every game – that was fantastic!”

Heerenveen lijkt dit seizoen vrij goed te presteren, het lijkt er alleen op dat er een mismatch is in de verdediging, waardoor ze punten verliezen. Wat zou je advies zijn om het probleem op te lossen?

Marcus Allbäck:
“De verdediging van Heerenveen moet steviger achterin staan en hebben hulp nodig van de rest van het team.”
“Het is niet goed genoeg om zoveel tegengoals te krijgen als je een top-5 team wil zijn.”
“Sven van Beek moet een sterke relatie hebben met Dresevic, soms hebben ze de hulp van middenvelders nodig”

“Als ik kijk hoe Heerenveen dit seizoen heeft gespeeld, denk ik niet dat we als team nog iets meer van ze kunnen eisen. Ik bedoel, ze zitten in de bovenste helft van de Eredivisie. Ze liggen voor op teams als AZ Alkmaar en Vitesse. Het is altijd moeilijk om een eenvoudige en duidelijke oplossing te vinden voor de reden waarom ze veel tegengoals moeten slikken – ze hebben 12 goals tegen in 8 wedstrijden – als het makkelijk was, zouden ze het gewoon doen! Vaak heeft het met veel dingen te maken, je moet alleen wat steviger achterin staan, maar ze hebben ook hulp nodig van de rest van het team, die een goede verdediging nodig heeft. Maar het is duidelijk dat het niet goed genoeg is om zoveel goals tegen te krijgen als je een top-5 team wil zijn.”

“Het is mogelijk om een team te hebben dat zich meer richt op de aanval dan op de verdediging – de meeste teams in deze competitie doen dat – dus het is heel natuurlijk dat teams in de Eredivisie meer goals incasseren. In Heerenveens geval gaat het om het vinden van een goede balans. Ze hebben 11 gescoord en 12 tegen gekregen, en ik denk dat ze het goed hebben gedaan. Ze hebben al een aantal moeilijke wedstrijden gespeeld en er staan nog een aantal zware wedstrijden op het programma, maar ik ben optimistisch dat ze een manier zullen vinden om het aan de achterkant af te sluiten.”

“Sven van Beek is pas dit seizoen bij het team gekomen en hij moet een sterke relatie hebben met Dresevic. Het opbouwen van deze relaties kost tijd en ik ben ervan overtuigd dat ze er zullen komen. Soms hebben ze ook hulp van de middenvelders nodig.”

Henk Veerman en Joey Veerman zijn de toppers van de selectie en veel goals komen uit aanvallen in hun ‘as’. Ajax zal voorbereid zijn op dit duo. Wat zou je Heerenveen kunnen adviseren om offensief in de wedstrijd te blijven, wetende dat Ajax deze jongens zwaar gaat dekken? “

Marcus Allbäck:
“Als Henk en Joey Veerman de kans en de ruimte hebben zullen ze het spel overnemen.”
“Het plan voor Heerenveen is om het spel naar Ajax te brengen, als ze drie punten willen.”
“Een man als Tibor Halilovic moet opstaan.”

Ajax heeft zich ongetwijfeld voorbereid op zowel Henk als Joey Veerman – ze zijn zonder twijfel de grootste namen bij Heerenveen. Als Ajax zich niet op die twee voorbereidt, kunnen ze in de problemen komen. Als die twee de kans en de ruimte hebben, kunnen ze het spel overnemen. Ondanks dat ze gedekt zijn, hebben ze de mogelijkheid om de ruimte te vinden die nodig is om dingen te laten gebeuren.”

“Het plan voor Heerenveen, als ze drie punten willen, is om het spel naar Ajax te brengen. Wees niet bang om je eigen spel te spelen en laat je profiel schitteren. Als je Ajax de zaken laat dicteren, speel je hun recht in de kaart en daar zullen ze je hoogstwaarschijnlijk voor afstraffen.”

“Natuurlijk moet Heerenveen ook op andere spelers vertrouwen – een man als Tibor Halilovic moet opstaan. Er zijn enkele alternatieven in het team die moeten worden opgevoerd. De vleugelspelers en vleugelverdedigers moeten erbij betrokken zijn. Maar dat is altijd hetzelfde – als je tegen de grootste teams speelt – moet je op je best spelen, individueel en als team! Tegen Ajax zullen kleine foutjes een hoge prijs hebben.”

Wat heeft Henk Veerman nodig om in deze wedstrijd te presteren zoals jij in 2001 deed? Heb je een advies voor hem?

Marcus Allbäck:
“Henk Veerman zal hongerig zijn naar succes tegen Ajax.”

“Henk is geen beginner, hij doet het al een hele tijd. Hij weet wat hem te doen staat en is zich bewust van de uitdaging die voor hem ligt. Henk Veerman zal hongerig zijn naar succes tegen Ajax – een team dat hij in de Eredivisie nog niet heeft verslagen, heb ik gehoord.”

“Voor een spits is het belangrijkste je vertrouwen. Het vermogen om vast te geloven dat wanneer je een kans hebt, je langs de keeper kunt rammen. Henk heeft de vaardigheden om doelpunten te maken. Hij is een grote, fysieke speler en hij zal een flinke handvol zijn voor wie tegen hem speelt. Ik weet zeker dat hij vol motivatie en vertrouwen in het spel zal komen – ik kijk naar hem als een van de belangrijkste factoren in het spel, en ik hoef hem niet te vertellen wat hij moet doen – dat weet hij!”

Vorig seizoen had Heerenveen een zeer snelle rechtsbuiten, Mitchell van Bergen. Hij vertrok naar Stade Reims. Kan Heerenveen dat gat opvullen? Hoe kunnen ze aanvallend op de flanken blijven spelen tegen Ajax?

Marcus Allbäck:
“Heerenveen moet het gat op de rechterflank opvullen dat Van Bergen achterliet, als ze willen spelen zoals ze deden.”
“Heerenveen moet op zijn vleugelverdedigers vertrouwen voor de breedte en tempo op de flanken.”
“Er is niet genoeg geproduceerd wat betreft assists vanuit de flanken.”

“Mitchell van Bergen was ongetwijfeld een grote aanwinst voor Heerenveen en zorgde voor snelheid op de flanken. Nu hij niet langer in het team zit, heb je iemand anders nodig om de snelheid op te voeren. Hij speelde vorig seizoen bijna alle wedstrijden en het is natuurlijk een verlies om zonder hem te zijn. Ze moeten het gat op de rechterflank opvullen dat hij achterliet, als ze willen blijven spelen zoals ze deden. Misschien is het een idee is om Mika Nurmela (medespeler in 2001) te bellen en te kijken of hij nog fit is.“

“Als de spelers er niet zijn om het gat te vullen, moet de coach ervoor zorgen dat ze dat wel doen, of hij moet kijken naar mogelijkheden om de manier waarop het team speelt te veranderen. Wanneer je beste spelers in het centrale deel van het veld spelen, is het misschien een goed idee om het grootste deel van het spel via hen te laten gaan en op je vleugelverdedigers te vertrouwen voor de breedte en het tempo op de flanken. Natuurlijk heb je van alles een beetje nodig om het moeilijk te houden voor het andere team om je af te sluiten. Er is niet genoeg geproduceerd wat betreft assists vanuit de flanken en Joey Veerman heeft wat hulp nodig bij het creëren van kansen voor het team. Ik zou zeggen dat het spel van de flanken van vitaal belang is voor spitsen, dus heel belangrijk om dat weer op gang te brengen.”

Zou je spelers kunnen noemen die zelfs buiten hun mogelijkheden moeten presteren om Ajax te verslaan?
Marcus Allbäck:
“Een geweldige teamprestatie gecombineerd met een paar goede kansen voor spelers als Joey Veerman, Henk Veerman en Halilovic, dan is een overwinning niet onrealistisch.”

“Het lijdt geen twijfel dat Ajax de grote favoriet zal zijn in deze wedstrijd. Er is geen enkele speler van Heerenveen die dit voor elkaar krijgt. Als Heerenveen in deze wedstrijd alle drie de punten wil pakken, is een volslagen perfecte teaminspanning nodig. Coach, keeper, verdediger, middenvelders en spitsen moeten allemaal voor zich zorgen. Als dat gebeurt, dan zie ik Heerenveen wel de overhand krijgen.” “Een geweldige teamprestatie gecombineerd met een paar goede kansen voor spelers als Joey Veerman, Henk Veerman en Halilovic, dan is het niet onrealistisch. En ook heel belangrijk dat er geen gemakkelijke fouten in de verdediging zijn, de noodzaak om hun zenuwen in bedwang te houden! Maar voorafgaand aan de wedstrijd zal Ajax natuurlijk wel de grote favoriet zijn. Hun budget, ervaring en spelers eisen de rol op van favoriet voor vrijwel alle wedstrijden.”

Wat verwacht je in deze wedstrijd van hoofdrolspelers als Joey Veerman, Siem de Jong, Kongolo en Halilovic?

Marcus Allbäck:
“Dit zou zeker het soort spel moeten zijn waar ze van houden, en ook een goede kans om te schitteren.”

“Natuurlijk verwacht ik dat ze de gelegenheid aangrijpen en verantwoordelijkheid nemen. Dit zou zeker het soort spel moeten zijn waar ze van houden, en ook een goede kans om te schitteren, als je schittert en echt presteert tegen grote teams, zoals Ajax – zal het weerklank geven bij grotere teams buiten Nederland. Het is belangrijk voor de meer ervaren spelers om in de picture te komen. Als ze een goede prestatie en een goed resultaat willen, moeten ze zich verenigen en vertrouwen op de profielspelers van de club.”

Matthijs
24 artikelen
Matthijs houdt simpelweg van sport, met speciale interesses in voetbal en Formule 1. Ook leest hij graag over alles wat MotoGP en wielrennen betreft.
Geplaatst in Nieuws, Voetbal Nieuws