18+ | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | Commerciële inhoud

Wat zijn odds in weddenschappen en waarom veranderen ze?

Veel weddenschapsites en wedkantoren adverteren met het feit dat zei ‘de beste odds’ hebben. Maar wat zijn dat nou precies? En hoe kan het dat de ene bookmaker (ook al zo’n woord) andere ‘odds’ aanbiedt dan de ander? Tijd voor wat opheldering.

Wat zijn odds?

Allereerst: wat is het Nederlandse woord voor odds? Woorden als ‘quote’ of ‘waarschijnlijkheid’ komen geregeld voorbij, maar de meest directe vertaling is: kansen. Echter, die term kan voor verwarring zorgen, omdat de kans dat een partij wint iets anders is dan odds, sterker nog: het is het tegenovergestelde. Daarom kun je beter kiezen voor de term notering of gewoon het Engelse odds.

Wanneer je naar de site van een bookmaker gaat en de weddenschappen bekijkt, zie je achter elke wedstrijd de noteringen staan van: het thuisteam (1), gelijkspel (x) en het uitteam (2). Bookmakers schatten van tevoren in welk team de kleinste kans maakt op een overwinning. Dit elftal krijgt de hoogste odds toegekend. Het team waarvan wordt verwacht dat ze winnen, krijgt automatisch de laagste notering mee. Hoe lager de notering, hoe groter de kans dat een elftal gaat winnen. Hier kan je meer lezen over sportweddenschap successen.

Hoe noteringen worden berekend

Noteringen geven dus eigenlijk aan hoe sportkenners de kansen van partijen schatten. Dit kun je als volgt berekenen:

Notering = 1/de kans.

Dus een kans van 50% -> 1/0.5 = 2, de notering is dan 2.00.
En een kans van 33% -> 1/0,33 = 3, de notering is dan 3.00.

Dus hoewel bij de eerste weddenschap de kans groter is dat je wint, is bij de tweede weddenschap de winst groter (namelijk 3 keer je inzet, in plaats van 2 keer je inzet).

Voorbeeld:
Onderstaande afbeelding is een screenshot van online bookmaker NetBet en het toont een overzicht van wedstrijden van de Copa America 2015. Stel je zet in op de wedstrijd tussen Chili en Bolivia. Bij de bookmaker is Chili favoriet, gezien de lage notering van 1.28. Bolivia heeft daarentegen een hoge notering van 10.75. Voor gelijkspel geldt een notering van 5.15.

Met een inzet van €10 op winst voor Chili kun je in totaal 10 x 1.28 = €12,80 krijgen. Maar geloof je in winst voor Bolivia dan kun je zelfs 10 x 10.75 = €107,50 terugkrijgen, mits de Bolivianen winnen natuurlijk. Bij gelijkspel valt er 10 x 5.15 = €51,50 te krijgen. Met een inzet van €10 kun je dan toch maar mooi €41,50 winst maken.

Copa America example of odds

Waarom noteringen veranderen

Odds worden dus bepaald door bookmakers met zeer gecompliceerde kansberekeningen gebaseerd op in het verleden behaalde resultaten van een team en de markt van de betreffende sport. Dit gebeurt niet op de achterkant van een servetje, maar met zeer geavanceerde computersystemen met een speciaal algoritme.

Dit algoritme is zo nauwkeurig dat de noteringen van verschillende weddenschapsites of wedkantoren meestal niet enorm verschillen. Als de ene operator veel gunstiger odds biedt dan een andere, zou bovendien niemand meer bij die laatste wedden. Kleine verschillen zijn er vaak wel. Dat is ook nodig om de weddenschapmarkt dynamisch en interessant te houden.

odds comparison between several bookmakers

Waarom odds dan soms toch nog veranderen heeft te maken met last-minute, onvoorziene omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Fitheid van de spelers,
  • Spanningen tussen supporters,
  • Weersomstandigheden,
  • Condities van het speelveld,
  • Zaken die niet rechtstreeks met het spel te maken hebben, maar het toch beïnvloeden, zoals persoonlijk situaties van spelers.

In zulke gevallen kunnen noteringen kort voor de wedstrijd toch veranderen.

Live wedden

Het is niet onlogisch dat bij live weddenschappen de odds behoorlijk schommelen. Als bijvoorbeeld een sterspeler geblesseerd raakt, dalen de winkansen iets en stijgt de notering. Of andersom: als een team een strafschop neemt, stijgen de winkansen en dalen de noteringen. Komt er uit de strafschop geen goal? Dan stijgen de noteringen weer. Dit gaat continu zo door.

Bij deze vorm van wedden, heeft de waarde van de aangeboden odds veel minder invloed op de beslissing van gokkers dan wanneer het niet live is. Mensen gaan zelfs meer af op hun kennis van de sector of de sport en hun vertrouwen in het team, al weten ze dat een onverwachtse gebeurtenis de notering van de bookmaker drastisch kan veranderen, tot enkele seconden voor het einde van de wedstrijd.

18+ | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | Commerciële inhoud