Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

WK Loting Nederland: Een analyse van Groep A

IMAGO / ANP

Nederland neemt mee aan het WK en een van de meest spannende aspecten van het WK is altijd de loting. De WK loting vond op een april plaats, maar van grappen was er geen sprake. Nederland zat vooraf ingedeeld in pot 2 en dat betekende weinig goeds voor Oranje. De kans was namelijk groot dat we bij een absoluut topland als Brazilië of Frankrijk zouden komen, maar uiteindelijk kwam Qatar uit pot 1, wat op papier de slechtste tegenstander is uit pot 1. Verder kwam uit pot 3, Senegal en werd de groep compleet gemaakt door Ecuador.

Deze landen zijn leuk, en op papier zijn veel mensen goed gestemd over onze loting, maar hoe zit het nu echt? Nederland wordt weliswaar gezien als favoriet, maar het zal zeker niet zo makkelijk gaan als dat mensen denken.

Nederland

Nederland begon de kwalificatie voor het eindtoernooi verre van overtuigend. De eerste wedstrijd werd namelijk verloren van Turkije met 4-2, maar daarna wist Nederland de schade te herstellen. Er werd nog wel eenmaal gelijkgespeeld tegen Noorwegen en Montenegro, maar verder werden 7 van de 10 wedstrijden in de kwalificatiegroep gewonnen. Met name Memphis Depay was hierin belangrijk voor Oranje en ook Frenkie de Jong en Virgil van Dijk speelden vaak goed.

Ook Davy Klaassen was vaak belangrijk en vloog een beetje onder de radar. De middenvelder van Ajax wist viermaal te scoren en leverde ook vier assists in de gehele kwalificatiecyclus, en daarmee is hij, na Depay, topscorer van het Nederlands elftal. Ook verwachten wij dat Danjuma en sleutelrol gaat spelen in Qatar en hebben wij ook hoge verwachtingen van spelers als Timber en Koopmeiners en hopen wij dat Joey Veerman zijn goede vorm gaande kan houden en dat hij daardoor ook van betekenis kan zijn voor Nederland.

In de afgelopen wedstrijden maakte Nederland een wisselende indruk. Tegen Denemarken speelde de ploeg van Van Gaal fantastisch, maar tegen Duitsland legde Oranje een slechte wedstrijd af. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel als Nederland ver wilt komen op het WK in 2022.

Senegal

Over Senegal weet men in Nederland vrij weinig als voetballand, en staan ze vooral bekend om enkele van hun topspelers. Zo spelen onder meer Sadio Mané, Édouard Mendy en Kalidou Koulibaly op een hoog niveau en word er naar hen gekeken om hun land naar een mooi resultaat te leiden.

Senegal wist hun kwalificatiegroep te winnen van Togo, Namibië en Congo. Daarna moesten zij het opnemen tegen het Egypte van Mohamed Salah en wisten zij dit tweeluik te winnen. Dit gebeurde op fameuze en discutabele wijze, vanwege de invloed dat het thuispubliek van Senegal had, maar desalniettemin staat het land uit het westen van Afrika op het WK.

Naast het kwalificeren voor het WK wist Senegal recentelijk nog meer succes te behalen. Zij wisten namelijk ook de Africa Cup te winnen, door in de finale weer met Egypte af te rekenen. Met name Mané was tijdens dit toernooi belangrijk voor zijn land, maar eigenlijk speelde het gehele elftal van Senegal een goed toernooi.

Ecuador

Ecuador is wellicht nog onbekender dan Senegal en ook wij van Kelbet moesten ons even goed verdiepen hierin. Ecuador wist zich al vroeg te plaatsen, en deed dit als derde land uit Zuid-Amerika. Uiteindelijk werden zij wel nog ingehaald door Uruguay en eindigden zij vierde, na een slechte reeks op het einde van de kwalificatiecyclus.

Ecuador heeft weinig bekende spelers in hun team zitten en een groot deel van de spelers zijn actief in Noord- en Zuid-Amerika. Enkele bekende namen zijn Enner Valencia en Angel Mena. Michael Estrada was de topscorer in het kwalificatieproces van Ecuador en verder was middenvelder Damián Díaz ook erg belangrijk.

Ecuador is een erg stugge ploeg, dat na Brazilië en Argentinië de minste doelpunten hoefde te incasseren. Verder weten ze ook vaak te scoren, bijvoorbeeld tegen Colombia (6-1) en Uruguay (4-2), allebei wedstrijden uit de recente kwalificatie. Verder kijkende naar de rest van pot 4 moeten wij wel concluderen dat Ecuador een van de lastigere tegenstanders is die Nederland had kunnen treffen.

Qatar

Ten slotte is Nederland ook gekoppeld aan Qatar. Het gastland dat op discutabele wijze was uitgekozen om het WK te organiseren is al lang bezig met dit project. Qatar lijkt misschien niet een voetballand, maar de oliestaat heeft een aardig team bij elkaar geraapt. Qatar deed bijvoorbeeld mee aan de Arab Cup en wist hierin derde te worden en hierin verloren ze enkel van Algerije (1-2). In datzelfde toernooi werd er gewonnen van Irak en Egypte.

Ook mocht Qatar in 2021 meedoen aan de CONCACAF Gold Cup, waarin ze in de halve finale werden uitgeschakeld door de Verenigde Staten. In de groepsfase wisten ze echter wel van Honduras te winnen en werd El Salvador in de knockout-fase verslagen. In de afgelopen interlandperiode werd er gewonnen van Bulgarije en speelden zij gelijk tegen Slovenië, maar

Verder zijn de spelers van Qatar eigenlijk grotendeels actief in eigen land en lijkt er niet echt sprake te zijn van een bekende superster. Wel kan je stellen dat Qatar geniet van een team met een flinke hoeveelheid ervaring. Recordinternational Hassan Al-Haydos lijkt mee te gaan naar het WK en heeft al 163 keer gespeeld voor Qatar. Daarnaast moet Nederland oppassen voor Almoez Ali, de speler die hoogstwaarschijnlijk binnenkort topscorer aller tijden gaat worden voor Qatar met 39 doelpunten in 74 wedstrijden.

Björn
456 artikelen
Björn is een expert op het gebied van sportweddenschappen. Met een persoonlijke interesse in wedden en tips is Björn een grote voetballiefhebber.