Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Paardenraces in Nederland: een gids voor beginners

Paardenrennen zijn al eeuwen lang een populair spektakel. Ook in Nederland weet de sport heel wat zielen te begeesteren. Maar hoe zit het eigenlijk met paardenraces in Nederland? Waar kan je online op paarden wedden?

ZEturf
Weddenschappen bonus
Tot €60

Hoe wedden op paarden?

Je kan ook weddenschappen plaatsen op paardenraces in Nederland. Wedden op paarden is immers een belangrijk onderdeel van de paardensport. Door te gokken op een wedstrijd kan je de sport financieel steunen. Sinds 1 oktober hebben bookmakers hun vergunning gekregen en is het nu mogelijk om online op paardenraces te wedden. Je kan natuurlijk wedden op het winnende paard, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je kan ook voorspellen wie op de tweede of derde plaats zal eindigen, of welke twee paarden als eerste over de streep komen. Uit onderzoek blijkt dat de winstkans bij een paardenpool het grootst is in vergelijking met andere kansspelen. In Nederland is ZEturf het bedrijf dat het grootste aanbod van legale kansspelen op paardenweddenschappen aanbiedt. Nu je de basics van het paardenracen onder de knie hebt, leer hier hoe je een wedformulier voor paardenwedden invult.

Online wedden op paardenraces

In de tabel hieronder vind je de verschillende bookmakers waar het mogelijk is om online te wedden op paardenraces. Deze goksites hebben op 1 oktober hun Nederlandse vergunning ontvangen.

BookmakerWelkomstbonusRegistratie
Welkomstbonus tot €60*
ZEturf promotiecode
+18 / nieuwe klanten/ 100% van de eerste storting : Tot een maximum van €30 / 10% cashback op alle weddenschappen tot een maximum van €30 / Binnen 30 dagen na je eerste storting. Volledige voorwaarden

Wat zijn paardenraces?

afbeelding draverij

Bij paardenraces maken we een onderscheid tussen draf- en rensport. Het verschil zit hem in de snelheid waarmee de paarden over de racebaan denderen. Draf is een speciale gang waarbij het paard zijn benen diagonaal verplaatst. Bij rensport is het paard in galop; de snelste en meest natuurlijke gang van een paard.

De drafsport

In de drafsport maken we nog een onderscheid tussen kortebaan- en langebaandraverijen. Tijdens een kortebaandraverij is het parcours rond de 300 meter lang. Langebaandraverijen zijn wedstrijden over een afstand van 1609 tot 2600 meter. Langebaandraverijen ontstonden in de tweede helft van de negentiende eeuw. Vanaf dan zaten renners in een sulky tijdens het draven. Ook zijn in die periode de eerste banen voor paardenraces aangelegd.

De rensport

afbeelding paardenrennen

Bij de term Derby denken we onmiddellijk aan paardenrennen. De Derby is één van de vijf klassieke vlakkebaanrennen. Deze populaire paardenrace wordt gelopen over een afstand van 2400 meter. Naast vlakkebaanrennen zijn er ook hindernisrennen. Hier maken we een onderscheid tussen “hordenrennen” en “steeple-chases”. Bij de eerste zijn de hindernissen eenvoudige stromatten met houten kaders. “Steeple-chases” bestaan uit hindernissen die obstakels nabootsen op het platteland.

Wie organiseert paardenraces in Nederland?

Paardensport wordt al eeuwen beoefend in Nederland. We hebben kennis van draverijen tot in de zestiende eeuw. Ook paardenrennen en hindernisrennen werden al vroeg georganiseerd. Vandaag worden paardenraces in Nederland georganiseerd en bewaakt door de vereniging Nederlandse Draf- en Rensport, afgekort NDR. Deze vereniging heeft haar hoofdzetel in Den Haag en stelt voor paardenraces in Nederland de koersagenda en spelregels op. Ze ziet ook toe op de naleving van deze spelregels. Nederland beschikt over heel wat renbanen. Hieronder volgt een overzicht van alle banen voor paardenraces in Nederland.

Waar vind je paardenraces in Nederland?

paardenraces in nederland

Paardenraces worden in Nederland op heel wat locaties gehouden. We maken een onderscheid tussen professionele hippodromen en amateur racebanen.

Professionele hippodromen

Renbaan Duindigt

Renbaan Duindigt bevindt zich op een heus landgoed in Wassenaar. Al sinds het begin van de twintigste eeuw worden er paardenraces verreden. De renbaan beschikt over drie banen: een 1600 met lange grasbaan voor volbloeds en twee banen voor draverijen. Bovendien is het de enige renbaan in Nederland waar rennen worden ingericht. Er wordt van maart tot en met december gekoerst.  Hoogtepunten van het jaar zijn onder andere de Grote Prijs der Lage Landen, de Gouden Zweep en de Grote Prijs der Nederlanden.

Drafcentrum PSV-Vooruit Alkmaar

Van eind maart tot begin oktober worden er op de drafbaan in Alkmaar draverijen georganiseerd. Drafsport is erg populair in Noord-Holland. Enkele hoogtepunten zijn het Sprintkampioenschap van Alkmaar en de ‘4,5 kilometer van Alkmaar’.

De drafbaan in Groningen is één van de oudste in Nederland. Bovendien ligt ze op een unieke locatie, pal in het stadspark van Groningen. De Koersen vinden plaats in de zomer. De racebaan is de thuis van enkele mooie meetings.

Recreatieve racebanen

Naast deze professionele hippodromen zijn er ook vijf recreatieve renbanen in Joure, Emmeloord, Aduard, Eenrum en Leek. De koersen worden hier enkel op grasbanen gehouden en vinden enkel in de zomer plaats.

Andere populaire paardenrennen in de wereld

Elk jaar vinden er over de hele wereld vele paardenrennen en evenementen plaats. Daaronder is het wedden op de Grand National in het Verenigd Koninkrijk zeer populair, maar ook de Royal Ascot met de paarden van de Koningin, en het wedden op het Cheltenham Festival is elk jaar ook erg populair. In Australië vindt ook jaarlijks de Melbourne Cup plaats, die heel wat gokkers aantrekt. We kunnen ook de Meydan Racecourse in Dubai noemen, de Wereldbeker van Dubai en de beroemde Kentucky Derby in de Verenigde Staten. Genoeg evenementen voor de gokkers! Kort over de grens vind je in België ook de Waregem Koerse. Wij van Kelbet voorzien je van een hoop informatie over dit evenement en geven je ook tips over het wedden op de Waregem Koerse.

Willem
13 artikelen
Onze paardenrennen expert. Hij kijkt vrijwel elke grote race en als het kan, bezoekt hij ook graag deze evenementen.