18+ | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | Commerciële inhoud

Paardenraces in Nederland: een gids voor beginners

Paardenrennen zijn al eeuwen lang een populair spektakel. Ook in Nederland weet de sport heel wat zielen te begeesteren. Maar hoe zit het eigenlijk met paardenraces in Nederland?

Wat zijn paardenraces?

afbeelding draverij

Bij paardenraces maken we een onderscheid tussen draf- en rensport. Het verschil zit hem in de snelheid waarmee de paarden over de racebaan denderen. Draf is een speciale gang waarbij het paard zijn benen diagonaal verplaatst. Bij rensport is het paard in galop; de snelste en meest natuurlijke gang van een paard.

De drafsport

In de drafsport maken we nog een onderscheid tussen kortebaan- en langebaandraverijen. Tijdens een kortebaandraverij is het parcours rond de 300 meter lang. Langebaandraverijen zijn wedstrijden over een afstand van 1609 tot 2600 meter.

Langebaandraverijen ontstonden in de tweede helft van de negentiende eeuw. Vanaf dan zaten renners in een sulky tijdens het draven. Ook zijn in die periode de eerste banen voor paardenraces aangelegd.

De rensport

Bij de term Derby denken we onmiddellijk aan paardenrennen. De Derby is één van de vijf klassieke vlakkebaanrennen. Deze populaire paardenrace wordt gelopen over een afstand van 2400 meter.

Naast vlakkebaanrennen zijn er ook hindernisrennen. Hier maken we een onderscheid tussen “hordenrennen” en “steeple-chases”. Bij de eerste zijn de hindernissen eenvoudige stromatten met houten kaders. “Steeple-chases” bestaan uit hindernissen die obstakels nabootsen op het platteland.

afbeelding paardenrennen

Wie organiseert paardenraces in Nederland?

Paardensport wordt al eeuwen beoefend in Nederland. We hebben kennis van draverijen tot in de zestiende eeuw. Ook paardenrennen en hindernisrennen werden al vroeg georganiseerd.

Vandaag worden paardenraces in Nederland georganiseerd en bewaakt door de vereniging Nederlandse Draf- en Rensport, afgekort NDR. Deze vereniging heeft haar hoofdzetel in Den Haag en stelt voor paardenraces in Nederland de koersagenda en spelregels op. Ze ziet ook toe op de naleving van deze spelregels.

Nederland beschikt over heel wat renbanen. Hieronder volgt een overzicht van alle banen voor paardenraces in Nederland.

Waar vind je paardenraces in Nederland?

paardenraces in nederland

Paardenraces worden in Nederland op heel wat locaties gehouden. We maken een onderscheid tussen professionele hippodromen en amateur racebanen.

Professionele hippodromen

  • Renbaan Duindigt

Renbaan Duindigt bevindt zich op een heus landgoed in Wassenaar. Al sinds het begin van de twintigste eeuw worden er paardenraces verreden. De renbaan beschikt over drie banen: een 1600 met lange grasbaan voor volbloeds en twee banen voor draverijen.

Bovendien is het de enige renbaan in Nederland waar rennen worden ingericht. Er wordt van maart tot en met december gekoerst.  Hoogtepunten van het jaar zijn onder andere de Grote Prijs der Lage Landen, de Gouden Zweep en de Grote Prijs der Nederlanden.

  • Drafcentrum PSV-Vooruit Alkmaar

Van eind maart tot begin oktober worden er op de drafbaan in Alkmaar draverijen georganiseerd. Drafsport is erg populair in Noord-Holland. Enkele hoogtepunten zijn het Sprintkampioenschap van Alkmaar en de ‘4,5 kilometer van Alkmaar’.

  • Groningen

De drafbaan in Groningen is één van de oudste in Nederland. Bovendien ligt ze op een unieke locatie, pal in het stadspark van Groningen. De Koersen vinden plaats in de zomer. De racebaan is de thuis van enkele mooie meetings.

  • Drafcentrum Wolvega

Het Victoria Park Wolvega is één van de snelste drafbanen ter wereld en stiekem is het ook wel een van de mooiste. Wekelijks worden er draverijen georganiseerd, met als hoogtepunten De Prijs der Giganten en het Kampioenschap Nederlandse Paarden.

Ook internationaal wordt de drafbaan erg gewaardeerd. Zo worden er zelfs meetings uit het Franse kampioenschap georganiseerd op de Friese racebaan.

Recreatieve racebanen

Naast deze professionele hippodromen zijn er ook vijf recreatieve renbanen in Joure, Emmeloord, Aduard, Eenrum en Leek. De koersen worden hier enkel op grasbanen gehouden en vinden enkel in de zomer plaats.

Hoe wedden op paarden?

 

Je kan ook weddenschappen plaatsen op paardenraces in Nederland. Wedden op paarden is immers een belangrijk onderdeel van de paardensport. Door te gokken op een wedstrijd kan je de sport financieel steunen.

Hiervoor werkt de NDR samen met Runnerz. Je kan live op de racebaan weddenschappen plaatsen, maar ook in je plaatselijke wedkantoor of op de website van Runnerz.

Je kan natuurlijk wedden op het winnende paard, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je kan ook voorspellen wie op de tweede of derde plaats zal eindigen, of welke twee paarden als eerste over de streep komen.

Uit onderzoek blijkt dat de winstkans bij een paardenpool het grootst is in vergelijking met andere kansspelen. In Nederland heeft Runnerz als enige een vergunning om legale kansspelen op paardenwedden aan te bieden. Nu je de basics van het paardenracen onder de knie hebt, leer hier hoe je een wedformulier voor paardenwedden invult.

18+ | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | Commerciële inhoud